Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Twentse dementie-campagne succesvol afgerond

Annelies Vermeulen
Vier Twentse dementieketens en veertien Twentse gemeenten hebben de campagne ‘Dementie is meer dan vergeten’ afgerond. Naar eigen zeggen was de actie succesvol. Met de campagne zijn inwoners van Twente opgeroepen om eerder in actie te komen bij de eerste tekenen van dementie.
Twentse dementie-campagne succesvol afgerond

Tijdens de actie werden in november en december verzorgingshuizen, kerken en sportkantines voorzien van informatiemateriaal. Daarnaast hebben speciale teams drie dagen lang bibliotheken en supermarkten in Twente bezocht. Met boekenleggers en memo’s met daarop teksten als ‘boodschappenlijst vergeten?’ werd aandacht voor dementie gevraagd. Volgens de dementieketens was de reactie van het publiek positief.

Dementie

De bedoeling van de campagne was dat mensen eerder in actie komen bij de eerste tekenen van dementie. In de campagne werd ook de casemanager onder de aandacht gebracht. Er zijn nu ongeveer dertig casemanagers in Twente. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

‘Investeer in vroegtijdige diagnose en behandeling dementie’

‘Eigen bijdrage bij dementie werkt averechts’

Bijna alle dementerenden vertonen probleemgedrag

3 REACTIES

  1. Persbericht:
    Bunnik, 13 september 2011. Uit het World Alzheimer Report 2011 blijkt dat vroegtijdige diagnose en behandeling van dementie veel onzekerheid en overbelasting van de mantelzorger bespaart. Het effect is zelfs zo groot dat verzorging- of verpleeghuisopname met gemiddeld maanden kan worden uitgesteld. Voor Nederland zou dit een besparing van vele tientallen miljoenen per jaar betekenen. Uiterst belangrijk, want het aantal mensen met dementie stijgt sneller dat verwacht. Van 243.000 nu tot ruim 500.000 in 2040. Al in 2028 is dementie de ziekte met de hoogste zorgkosten in Nederland, zo’n 6 miljard per jaar.

  2. Lees alle reacties
  3. Wat is succesvol? Er blijken nu veel meer dementerenden te zijn in Twente dan vooraf was gedacht? En waarom is het eigenlijk goed als mensen bij de eerste tekenen direct weten dat ze aan dementie leiden? Een effectieve behandeling bestaat niet en de wetenschap dat je dement wordt is ook niet erg opbeurend.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.