Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitbesteding declaraties is het overwegen waard

Bas van Nieuwkerk
[Exclusief] Het nieuws in de zorgsector gaat de laatste tijd voornamelijk over de hervorming van de langdurige zorg en de gevolgen daarvan voor aanbieders. Vooral de financieringsstromen gaan per 2015 flink veranderen met de komst van de nieuwe Wmo en de Wlz.
Uitbesteding declaraties is het overwegen waard
Foto: ANP Lex van Lieshout

 

Veel zorgaanbieders zetten meer personeel in om zich administratief voor te bereiden op de transitie, om te voorkomen dat ze vanaf januari de geleverde zorg (nog) niet kunnen declareren. Omdat de inzet van extra personeel op administratieve taken ten koste gaat van de zorgtijd voor de cliënt, kan het voor aanbieders interessant zijn het declaratieverkeer uit te besteden.

Partijen buiten de organisatie

Uit een onderzoek dat Care Effect eerder dit jaar heeft uitgevoerd, bleek dat ruim de helft van de zorgmanagers verwacht de komende jaren meer samen te werken met partijen buiten de eigen organisatie. Naast uitbesteding van taken op het gebied van ict, P&O en facilitair, kan ook het declaratieverkeer aan dit rijtje worden toegevoegd.

Risicovol declaratieproces

Stichting Duinrust in Den Haag besteedt haar declaratieverkeer sinds begin 2013 uit. Bestuurder Eric van den Enden heeft gekozen voor outsourcing omdat hij het declaratieproces te risicovol vindt om zelf in de hand te houden. Van den Enden: ‘Wij zijn een relatief kleine organisatie, waardoor we weinig menskracht in huis hebben om ons dagelijks met dit proces bezig te houden. Daarnaast vinden er voortdurend veranderingen plaats in de wet- en regelgeving. De kwaliteit en de continuïteit van ons registratie- en declaratieproces stond hierdoor onder druk.’

Van den Enden is blij met het genomen besluit: ‘Sinds ons declaratieverkeer is uitbesteed, kunnen we bijna altijd 100 procent van de door ons geleverde zorg declareren. Op deze manier verdienen we de investering in de externe diensten terug.’

Taken overnemen

De hervorming van de langdurige zorg kan voor zorgaanbieders een extra reden zijn om het volledige declaratieverkeer uit te besteden. De outsourcingspartner kan namelijk ook taken overnemen als de cliëntpopulatie per financieringsvorm in kaart brengen, declaratieformats bij de gemeenten opvragen en testdeclaraties bij de financieringspartijen aanleveren. Door deze taken samen met het debiteurenbeheer en de incasso over te laten aan een deskundige partner, kunnen zorgaanbieders zich volledig richten op hun kerntaak: het leveren van zorg.


Bas van Nieuwkerk, directeur Care Expert BV

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.