Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitslag bloedonderzoek binnen een uur

Redacteur Zorg+Welzijn
Drie kwart van de bloedonderzoeken kunnen eind van het jaar volledig automatisch en binnen één uur gereed zijn. Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht laat eind dit jaar hypermoderne "robotstraat" installeren in het Geïntegreerd Klinisch Chemisch Laboratorium (GKCL).
Uitslag bloedonderzoek binnen een uur
Foto: Siemens

Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft een contract met Siemens Healthcare Diagnostics ondertekend voor plaatsing van de “robotstraat” voor bloedonderzoek. Het Geïntegreerd Klinisch Chemisch Laboratorium (GKCL regio Dordrecht-Gorinchem) voert jaarlijks miljoenen bloedbepalingen in de regio uit in opdracht van specialisten en huisartsen.Het ziekenhuis zegt ‘meerdere miljoenen euro’s in dit contract met Siemens te investeren, mede met het oog op de verwachte groei van het aantal bloedbepalingen en nieuwe externe klanten.’

Onderzoekstraat

Op dit moment werkt het GKCL nog met losse apparatuur voor verschillende onderzoeken voor het bepalen van bijvoorbeeld het cholesterolgehalte, de bloedsuikers, de medicijnspiegel, het aantonen van allergieën, enzovoort. Deze worden vervangen door één groot systeem, een soort lopende band of onderzoeksstraat. De laboratoriummedewerker plaatst het bloedbuisje op het systeem. De kleur van de dop en een barcode geven aan welke onderzoeken nodig zijn. Binnen maximaal een uur heeft het buisje het hele traject doorlopen en zijn de uitslagen bekend. Deze worden direct door de computer verstuurd naar de behandelend artsen.

Minder foutgevoelig

‘Naast een snellere doorlooptijd en minder foutgevoeligheid bespaart het nieuwe systeem ook kosten, omdat er efficiënter kan worden gewerkt’, aldus de arts klinische chemie Warry van Gelder van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Naar verwachting is op 1 december 2013 de nieuwe apparatuur geïnstalleerd en klaar voor gebruik.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.