Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitslag Poll: Fuseren is maatwerk

Corine Lutz
De reacties op de vraag ‘Waarom samenwerken als je kunt fuseren?’ zijn verdeeld. Uitgangspunt voor een fusie moet volgens lezers de toegankelijkheid en betaalbaarheid zijn van de zorg.
Illustratie: Mette Dijkstra | Canva

Volgens vijf van de negen respondenten is fuseren beter of efficiënter dan samenwerken. “Afhankelijk van de strategie en actuele vraagstukken zou het antwoord ook oneens kunnen zijn”, schrijft een voorzitter van de raad van bestuur uit de gehandicaptenzorg.

Samenwerken geen doel op zich

Vier respondenten zijn het niet eens met de stelling. “Samenwerken is geen doel op zich. Fuseren is een logische stap als op meerdere terreinen tegelijk eenheid van beleid van belang is. Het gaat dan om samenwerken in de zorg zelf, binnen ondersteunende processen en op het gebied van innovatie”, reageert een voorzitter raad van bestuur uit de ouderenzorg.

Maatwerk

Een andere respondent geeft aan dat het fuseren averechts werkt omdat er dan vaak te grote organisaties ontstaan. “De organisaties worden alleen maar logger en bevatten meer overhead.” Ook is de stelling te rigide, zegt een bestuurder uit de ouderenzorg. “Het antwoord zit in maatwerk.”

ACM

Een medisch specialist uit de ziekenhuiszorg wijst op onderzoeken van de ACM uit 2016 en 2017. Daaruit blijkt dat fusies de kosten verhogen voor de maatschappij, terwijl het de kwaliteit niet verbetert en het personeelstekort niet verkleint. “Voor een zorg die toegankelijk, betaalbaar en van goede kwaliteit blijft, is het belangrijk om kritisch te zijn of meer schaalvergroting de oplossing is voor de problemen die we nu hebben of de problemen juist vergroot.”

Toegankelijk en betaalbaar

Volgens een directeur uit de ouderenzorg is besluitvorming veel eenvoudiger in een fusie dan in een samenwerking constructie. “Bovendien zijn er minder fiscale risico’s.” Een andere lezer denkt dat de komende tien jaar veel kleine ziekenhuizen samengaan met grote of topklinische of academische centraal. “Om de ziekenhuiszorg toegankelijk en betaalbaar te houden zullen fusies tussen ziekenhuizen nodig zijn.

Overhead en governance

De voorzitter van de raad van bestuur uit de gehandicaptenzorg geef als voordeel aan dat de overhead en governance maar één keer geregeld hoeft te worden. “Dat geldt ook voor kennisdomeinen, die hoef je maar één keer te ontwikkelen.”

Context

Toch is het volgens de bestuursvoorzitter niet zo zwart-wit. “Wat een goede keuze is, hangt geheel af van strategie, volume, context, actuele vraagstukken, ambities en synergie. Neem daarvoor de SWOT als basis. Dan kan ‘oneens’ ook het antwoord zijn.”

Vijf bestuurders, één medisch specialist, één kwartiermaker, twee mensen met een andere functie reageerden.

Drie respondenten werken in de ouderenzorg, twee in de ziekenhuiszorg, twee in de gehandicaptenzorg en twee in een andere sector.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.