Uitspraak SBG van belang voor hele zorgsector’

De gegevens die de Stichting Benchmark GGZ (SBG) ontvangt van ggz-aanbieders zijn geen persoonsgegevens. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald in een kort geding van verschillende partijen in de ggz tegen SBG. Volgens advocaat Olaf van Haperen heeft deze uitspraak een positieve invloed op gegevensverwerking in de zorg.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
UitspraakRom-iStock-400.jpg
Foto: iStock

Zijn de gegevens die SBG ontvangt persoonsgegevens? En zo niet, kunnen de gegevens die de benchmarkorganisatie ontvangt alsnog worden omgezet in persoonsgegevens? Om die twee vragen draaide het kort geding dat de Koepel DBC-vrije praktijken van psychotherapeuten en psychiaters, het LOC en twee ggz-cliënten aanspanden tegen de SBG. De gegevensverwerking zoals die nu plaatsvindt zou volgens hen indruisen tegen de Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp), de Privacyrichtlijn en de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). SBG zou zoveel bijzondere persoonsgegevens ontvangen dat ze met een beetje puzzelwerk terug te leiden zijn tot een specifieke patiënt, vreesden ze. Ondanks de ‘eenwegpseudonimisatie’ van

0
517

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.