Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Uitvoering Wmo nog steeds ‘op weg’

Redacteur Zorg+Welzijn
De samenwerking tussen professionals uit verschillende sectoren kan verbeteren. Dat geldt ook voor de samenwerking met burgerorganisaties. Uit het Wmo trendrapport van kennisorganisatie Movisie wordt duidelijk dat uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning middelmatig is.
Uitvoering Wmo nog steeds ‘op weg’

Winst valt vooral te boeken op de samenwerking met organisaties uit andere sectoren en samenwerking met burgerverbanden, zoals wijk- en wmo raden. Wel is de samenwerking tussen professionele organisaties binnen hetzelfde domein de afgelopen twee jaar sterk toegenomen. Verbindingen tussen welzijn, zorg, wonen, gezondheid, onderwijs, opvoedingsondersteuning en arbeid lijken nog schaars te zijn. Dat concludeert kenniscentrum Movisie in het nieuwe Wmo-trendrapport 2012.

Ervaringen

Aan het trendonderzoek hebben 365 organisaties meegedaan. Speciale aandacht lag op ervaring met het programma Welzijn Nieuwe Stijl (WNS) en naar de uitvoering van de Wmo op het platteland. Movisie doet sinds 2007 elke twee jaar onderzoek naar de ervaringen van organisaties die een rol vervullen in de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Gemiddeld een 6

De deelnemers aan het onderzoek zijn nog steeds niet erg positief over de uitvoering van de Wmo: de gemiddelde waardering is een 6. ‘Sinds 2008 is de waardering voor de wet weliswaar gestegen, maar de uitvoeringsorganisaties lijken niet echt warm te lopen voor de uitdagingen die de wet stelt,’ aldus Movisie. Volgens het kenniscentrum lijkt Welzijn Nieuwe Stijl wel te zijn geland bij welzijnsorganisaties en andere professionele aanbieders: ‘Ze maken de omslag naar vormen van ondersteuning waarin wordt aangesloten bij de wensen, behoeften en mogelijkheden van de doelgroep, van klanten, van cliënten.’

Burgers

De verbindingen tussen sectoren zoals welzijn, zorg, wonen zijn echter nog schaars. Ook de samenwerking met burgers en burgerverbanden kan beter volgens het kenniscentrum: ‘Burgers worden weliswaar steeds meer betrokken en denken mee. Uitvoeringstaken van professionele organisaties lijken echter nog niet te worden overgedragen aan vrijwilligersorganisaties of andere burgerverbanden.’ (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Roos Koole)

7 REACTIES

 1. Movisie heeft het rapport opgemaakt. Weer een van de ZEER VELEN die zonder enige toevoeging geld verdient aan de zorg. U bent werkeloos: zet een bureautje op dat de zorg steunt of advies geeft (stuur mij de foto’s dat u flaneet in Las Vegas of de Riviera; doen he)

 2. Lees alle reacties
 3. @Joop. Geachte lezers en reageerders: lees eens aandachtig wat Joop schrijft: hij zou een klokkenluider kunnen zijn en slaat om die reden de spijker helemaal op de kop.
  Mijn toevoeging: bezoek eens onaangekondigd 10 willekeurige gemeenten en laat ze de boeken over de WMO eens openslaan: hoeveel geld ze hebben ontvangen van de overheid en wat ze daarmee hebben gedaan.
  EN DOE DAT IN DE GEHELE ZORG. Bijv een taak voor de IGZ: maar die vangt — zoals het in de hele zorg gaat — alleen maar een ontiegelijk dik salaris. doe hetzelfde in bijv. verpleeg- en ouderen zorginstellingen en andere instanties. Programma ARGOS van zaterdag (Radio 1): een goede kinderopvangunit heeft bijvoorbeeld 4 kinderopvangers/sters nodig met de gewenste opleiding en de noodzakelijke voorzieningen. Bij 8 (lees acht !!) was dat zeer slecht ingevuld. Wat denk je dat er van die kinderen terecht komt. Het meest ergerlijke is nog dat de ouders zo in beslag worden genomen door hun baan dat ze niet eens de moeite nemen om dat te checken VOOR HUN EIGEN KIND !!!!
  En de GGZ doet er geen moer aan!!!

 4. Toen de WMO ingevoerd werd in de gemeente Helmond kreeg ik een telefoontje van het WMO dat ik 40% gekort werd op de H.H. uren ik ben daarne telefonich met de WMO in de slag gegaan en kreeg te horen, wij weten niet wie u gebeld heeft hierover deze personen werken hier niet meer , die waren van een uitzendburo, hier kunnen wij verder niets meer aan doen. Dan vind de gemeente weer iets nieuws uit namenlijk Maatwerk. Er komt iemand langs voor een herindicatie. Wat blijkt mijn verbazing,in naam van de WMO komt er een vrijwilligster indicatie van de LEV groep doen, weer 60 % er af en zo word er bezuinigd Schandalige criminaliteit die ook nog eens van uit den Haag geoorloofd is.

 5. Mijn ervaring met de gemeente is dat zij bij de invoering van de WMO ten eerste heel druk zijn geweest en veel tijd hebben gestoken in beleidsnotitiies en stukken en zich heel belangrijk hebben gevoeld en dat de burger naar zich toe zagen komen. maar wat gebeurd er vervolgens; ze blijven zitten in hun eigen bolwerk, vrijwilligers mogen veel werk doen, ze kennen niet het veld, weten niet wat er speelt, ‘schoonmaaksters’ hoeven niet zo veel te verdienen, de tarieven vinden te hoog, Goed werknemersschap geldt alleen maar voor de eigen gemeentelijke organisatie. en niet voor een organisatie die helpenden in dienst hebben, schandalig vin ik dat.
  Meer overheveling van de AWBZ naar de WMO: het wordt alleen maar erger. Samenwerking de meeste gemeenten weten niet wat dat is, wat ze wel weten is hun verantwoordelijkheid afschuiven als het om deze zaken gaat.
  Andere zaken waar zij aansprakelijk voor kunnen worden gesteld, bv veiligheid dat wordt geheel afgedekt en dichtgetimmerd, zodra er een gat ontstaat. Gemeenten er valt nog veel te leren om tot een echte samenwerking met de
  instellingen en burgers te komen.

 6. dit hele concept wmo inplv van de WVG , is alleen maar een bezuinegings maatregel , ze kwamen gewoon uit de pot awbz geld te kort , hebben de wvg opgedoekt met de term wmo , de letter w van wet snap ik maar de M maatschappelijk en zeker ondersteuning wordt steeds minder en minder , gemeentes bezuinegingen nog steeds zoveel mogelijk om het aan anderen dingen te kunnen uitgeven er is en was geen toetsing op deze .
  mensen krijgen steeds slechter voorzieningen en minder hulp terwijl dat niet zou gebeuren .
  in onze gemeente arnhem had men voor de wmo een cijfer acht gehad , maar die kregen ze van vragen voor de bezuinigen , slimme zet om de boel te besodemieteren , deze wmo consulenten zitten steeds meer op de stoel van de docker en men huurt externe bedrijven in om mensen zogenaamd te toetsen of ze nog stteds even kreupel en blind zijn , u kent het wel , de kaas schaaf erover .
  nou kabinet u zou zich moeten schamen en als eerdaags weer het jaar van de chronisch zieke en gehandicapte is hangen we weer een mooi protocolletje bij de VN op

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.