Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMC St Radboud onderzoekt nut Google Glass tijdens operatie

Chirurgen van het UMC St Radboud hebben tijdens een kaakoperatie begin deze maand de Google Glass (“Google bril”) getest. Daarbij is onderzocht of beelden van de operatie door de ‘bril van de arts’ toegevoegde waarden hebben ten opzichte van beelden afkomstig van een traditionele vaste camera.
UMC St Radboud onderzoekt nut Google Glass tijdens operatie

Het REshape & Innovation Center van het UMC St Radboud test als eerste in Europa de Google Glass op het gebied van de gezondheidszorg Volgens de onderzoekers biedt de futuristische google bril meerwaarde omdat je op het beeldscherm meekijkt vanuit het perspectief van de arts. De kwaliteit van deze beelden bleken tijdens de proef soms nog beter dan wanneer er direct over de schouder van de arts wordt meegekeken.

Waarheidsgetrouwe beelden
De Google Glass biedt verschillende kansen volgens het Radboud. Medisch studenten kunnen bijvoorbeeld makkelijker meekijken met de chirurg, opnames kunnen vanuit het perspectief van de chirurg worden gemaakt en een collega aan de andere kant van de wereld kan op grond van waarheidsgetrouwe beelden een goed advies geven.  Ook is getest of tijdens een operatie protocollen of andere informatie opgevraagd kunnen worden.

Verbeterpunten
Tijdens deze eerste test zijn er ook enkele verbeterpunten bemerkt. Het afstellen van de camera kan nu wel zijdelings, maar zou ook van boven naar beneden moeten kunnen om precies bij de handen van de chirurg te filmen. Daarnaast zijn de beelden door de beweging van de drager soms wat schokkerig, wat met een ‘stabilizer’ in de software opgelost zou kunnen worden, en blijken de felle lampen op de operatiekamer het beeld nadelig te beïnvloeden. Het REshape Center is bezig met het maken van een app voor deze bril, bedoeld voor gebruik in de zorg. Met deze app wil het REshape Center een aantal van deze zaken oplossen.


Verder onderzoek

Het REshape & Innovation Center van het UMC St Radboud gaat de mogelijkheden en beperkingen voor gebruik van de Google Glass verder verkennen. Zo wordt er gekeken naar kosteneffectiviteit, veiligheid en inzet in bijvoorbeeld de thuiszorg door middel van het meekijken van een arts met de thuiszorgverpleegkundige.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.