Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMC St Radboud vertoont hartoperatie in Japan

In het UMC St Radboud wordt vandaag een aortakunstklep implantatie live vertoond tijdens een congres in Tokyo (Tokyo Percutaneous cardiovascular Intervention Conference). Duizenden cardiologen uit Azië krijgen te zien hoe cardiologen en cardiothoracaal chirurgen van het UMC St Radboud een aortaklep vervangen zonder open hartoperatie.
UMC St Radboud vertoont hartoperatie in Japan

Het bijzondere aan de methode in Nijmegen is dat de hartklep wordt vervangen via de slagader onder het sleutelbeen. Deze zogeheten TAVI procedure (Transcatheter Aortic Valve Implantation) wordt nog niet toegepast in Japan.

Minder complicaties
Normaal gesproken wordt de TAVI procedure uitgevoerd via de lies. Het UMC St Radboud is het enige ziekenhuis in Nederland dat de ingreep bij voorkeur via de slagader onder het sleutelbeen verricht. Het ziekenhuis kiest voor deze methode, omdat deze volgens het Radboud veiliger is. De kans op een bloeding of beroerte is kleiner en na afloop van de ingreep treden minder complicaties op. Om deze redenen zijn andere ziekenhuizen geïnteresseerd geraakt in deze techniek. De resultaten van de ervaringen van het UMC St Radboud met deze behandelmethode worden tijdens de live uitzending gepresenteerd.

Live sessie

Dat deze werkwijze slechts een kleine snede in de schouder behoeft, maakt de methode voor Japanners erg interessant. In Japan wil men zo min mogelijk in het menselijk lichaam snijden. De operatie wordt uitgevoerd door cardiologen Helmut Gehlmann en Peter Kievit en cardiothoracaal chirurg Michel Verkroost. De ingreep duurt, inclusief voorbereidingen, ongeveer een uur. Tijdens de operatie zal hoogleraar Cardiologie Harry Suryapranata deze live sessie op het congres in Tokyo voorzitten en de discussie leiden over hetgeen in Nijmegen gebeurt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.