Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMC Utrecht heeft vaatkeurmerk

Het UMC Utrecht heeft het 'vaatkeurmerk' gekregen van de Vereniging van Vaatpatiënten. Het keurmerk geeft aan dat het ziekenhuis voldoet aan de kwaliteitscriteria voor goede vaatzorg vanuit patiëntenperspectief.

Sinds vorige week kunnen patiënten en huisartsen op de website van de Vereniging van Vaatpatiënten, www.vaatpatient.nl, nagaan welke ziekenhuizen welke vaatbehandelingen doen en hoe vaak. Ook kunnen ze zien of een ziekenhuis het ‘vaatkeurmerk’ van de patiëntenvereniging heeft gekregen.

Criteria

Het UMC Utrecht voldoet ruimschoots aan alle criteria die vanuit de patiëntenorganisatie zijn opgesteld. “Het UMC Utrecht is koploper als het bijvoorbeeld gaat over multidisciplinaire benadering van de patiënt”, zegt Marjolein de Booys, projectleider van het keurmerk op de site huisartsvandaag.nl. Regelmatig krijgt de Vereniging van Vaatpatiënten vragen over welk ziekenhuis goed is in welke vaatbehandeling. Het was tot op heden voor patiënten en verwijzers heel lastig om inzicht te krijgen in het aanbod van ziekenhuizen wat betreft specifieke vaataandoeningen. Daarom heeft de patiëntenvereniging het vaataanbod in kaart gebracht.

Vergelijkingssite

Eerst stelde de Vereniging van Vaatpatiënten kwaliteitscriteria, waaraan goede vaatzorg hoort te voldoen, vast. Op basis van deze criteria werd een vragenlijst opgesteld. Het onderzoek is beperkt tot de aandoeningen aan de slagaders van benen, bekken, buik, aorta en hals. Mede dankzij de medewerking van de betrokken beroepsorganisaties (Ned. Ver. Voor Vaatchirurgie en Ned. Genootschap voor Interventieradiologie) had de vragenlijst een respons van ruim 80 procent. De resultaten van de vragenlijst geven een goed beeld van het aanbod van de Nederlandse ziekenhuizen op het gebied van vaatziekten. Vergelijken van het aanbod tussen ziekenhuizen is eveneens mogelijk. (Huisartsvandaag.nl)

Links:

UMC Utrecht

Vaatpatiënt.nl

Vaatchirurg al eerder in opspraak

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.