Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMCG betaalt uitwisseling medische beelden

Jan Kloeze
Digitale, medische beelden in de netwerken van Stichting Gerrit en IZIT kunnen nog dit jaar worden uitgewisseld door de aangesloten ziekenhuizen in regio Noordoost-Nederland. Het UMCG draagt de kosten voor die koppeling.
Medisch Beeld
Foto: Getty Images/iStock

Door de twee nu los van elkaar opererende beeldbanken te koppelen, wordt verdergaande samenwerking in de regio op het gebied van behandeling van zeldzame levertumoren, longkanker of gynaecologische oncologie mogelijk. Dat schrijft het Citrienfonds in een recente nieuwsbrief. Ook voor complexe thoraxchirurgie is deze ontwikkeling zeer wenselijk.

Doorbraakproject digitale gegevensuitwisseling

Uitwisseling van beelden past in de regionale oncologienetwerken die zijn opgezet en uitgebouwd binnen de subsidie voor het Citrienfonds. Het past ook in een landelijk initiatief, waarin het Citrienfonds naar eigen zeggen aan een ‘doorbraakproject’ werkt voor het opschalen van digitale gegevensuitwisseling. Dat gebeurt samen met partijen als VZVZ, Zorgverzekeraars Nederland, VWS, RSO Nederland en zorgkoepels. In het hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg wordt 2020 gesteld als deadline voor een veilige, landelijke gegevensuitwisseling.

Citrienfonds

Het Citrienfonds helpt duurzame en breed inzetbare verbeteringen in de gezondheidszorg te ontwikkelen. De Nederlandse umc’s werken in dit fonds samen. ZonMw voert de kwaliteitsbeoordeling en monitoring uit van projecten die binnen het fonds lopen. Het fonds kreeg een subsidie van 25 miljoen euro voor een periode van vijf jaar. Die periode loopt in 2018 af.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.