Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMCG en Martini starten ‘Transmurale Zorgbrug’

Het Martini Ziekenhuis en het UMCGT starten met de Transmurale Zorgbrug. Dat is een werkwijze waarbij de wijkverpleegkundige voor patiënten ouder dan zeventig jaar wordt ingezet als schakel tussen ziekenhuis en thuis.
ThinkStock

Het Martini Ziekenhuis en het UMCG starten samen met TSN Verpleging & Verzorging en UMC Groningen Thuis per 1 april een nieuwe werkwijze. Deze ‘Transmurale Zorgbrug’ combineert proactieve ziekenhuiszorg voor de oudere patiënt met transmurale interventies door een wijkverpleegkundige. In het ziekenhuis worden alle patiënten van zeventig jaar en ouder gescreend op (risico op) functieverlies. De problemen van ouderen met een verhoogd risico worden in kaart gebracht met een Comprehensive Geriatric Assessment (CGA). In overleg met de patiënt worden problemen – bijvoorbeeld op het gebied van bewegen, geheugen, zelfzorg, medicatie, mantelzorg, wonen, welzijn – geprioriteerd en een zorgbehandelplan vastgelegd. Tijdens de opname bezoekt de wijkverpleegkundige de patiënt in het ziekenhuis. Bij ontslag wordt het zorgbehandelplan en het verslag van het CGA digitaal naar de huisarts verzonden en aan de patiënt meegegeven. Binnen 48 uur na ontslag uit het ziekenhuis bezoekt de wijkverpleegkundige de patiënt thuis. Daarna volgen binnen zes maanden ongeveer vier huisbezoeken. Na het laatste bezoek draagt de wijkverpleegkundige, indien nodig, de zorg over aan de zorgprofessional(s) in de eerste lijn.

Kostenbesparing
Het is de bedoeling dat andere verpleegafdelingen, andere thuiszorginstellingen en andere ziekenhuizen binnenkort aanhaken. Ook is de verwachting dat praktijkverpleegkundigen ouderenzorg op termijn de ‘Transmurale Zorgbrug’ gaan bemensen. De nieuwe werkwijze moet de zorgkosten reduceren door ouderen een dag korter in het ziekenhuis te laten liggen.

Onderzoek
Ouderen herstellen na een ziekenhuisopname vaak moeilijk. Een derde van de ouderen overlijdt zelfs binnen drie maanden na ontslag. Uit onderzoek van het UMCG en AMC blijkt dat als de wijkverpleegkundige al in het ziekenhuis komt kennismaken en daarna ook thuis regelmatig langskomt, de sterfte onder deze groep met veertig procent afneemt. Volgens internist Ouderengeneeskunde en klinisch geriater Sophia de Rooij (UMCG) komt dit vooral doordat wijkverpleegkundigen kunnen helpen bij het verwerken van alle informatie die op een oudere afkomt, bijvoorbeeld omtrent het gebruik van medicijnen.

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.