Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMCG krijgt 1 miljoen subsidie voor AI-project bewegingsstoornissen

Bert Bukman
Het Expertisecentrum Bewegingswetenschappen van het UMCG krijgt een Europese subsidie van bijna een miljoen euro voor een onderzoeksproject naar de inzet van kunstmatige intelligentie bij bewegingsstoornissen.
Bewegingsstoornissen
Fotolia

Het project van het UMCG betreft de behandeling van patiënten met hyperkinetische bewegingsstoornissen. Zij hebben last van overtollige en onwillekeurige bewegingen, zoals tremor of dystonie. Het vaststellen van het juiste type bewegingsstoornis is echter lastig, onder meer omdat de symptomen van de verschillende stoornissen op elkaar lijken. Bij een verkeerde diagnose kan de behandeling geen of zelfs een negatief effect hebben.

In het onderzoeksproject werken onderzoekers van het UMCG aan een computer-aided diagnosis (CAD-)tool. Hiermee willen zij kennis opdoen over van de inzet van kunstmatige intelligentie bij de ondersteuning van de diagnose en behandeling van hyperkinetische bewegingsstoornissen.

Subsidie uit EFRO-programma

Zo’n honderd patiënten nemen deel aan het project. Hun bewegingen worden gemeten worden met behulp van bewegingssensoren en 3D videomateriaal. Met behulp van deze data wordt de CAD-tool ontwikkeld worden, aldus het UMCG.

De subsidie is afkomstig uit het EFRO-programma Kennisontwikkeling van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) en de provincie Friesland. De subsidie wordt medegefinancierd uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).
Deze financiering hangt samen met het streven van de Europese Unie om van e-health en zorg-ict een speerpunt op de digitale agenda. Subsidies aan partijen in de lidstaten moeten grensoverschrijdende innovaties stimuleren, mede omdat de opschaling te wensen overlaat, ook in Nederland.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.