Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMCG krijgt Europese subsidie voor verbetering communicatie

Redacteur Zorgvisie
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) krijgt 450.000 euro subsidie om artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners te leren communiceren met oudere patiënten die moeite hebben met hun ziekte om te gaan. Dat meldt het ziekenhuis.
Blijeoudere-400-Fotolia.jpg
Foto: Fotolia

De subsidie maakt onderdeel uit van het Europese Erasmus+-programma en wordt door het UMCG ingezet om een onderwijsprogramma te ontwikkelen voor zorgverleners. Het ziekenhuis merkt namelijk dat ouderen met lage gezondheidsvaardigheden vaak niet goed kunnen omgaan met hun ziekte en de behandelingen die ze daarvoor krijgen. ‘Ze begrijpen doktersadviezen niet goed en volgen ze daardoor niet goed op, ze gebruiken medicijnen verkeerd omdat ze de bijsluiter niet goed kunnen lezen of begrijpen en hebben weinig algemene kennis over ziekte en gezondheid’, schrijft het UMCG. Zorgverleners hebben op hun beurt niet genoeg kennis en vaardigheden om op een manier te communiceren die de ouderen wel begrijpen.

Inzet Europese subsidie
De 450.000 euro aan subsidie wordt daarom ingezet om een project te starten dat de communicatievaardigheden van zorgmedewerkers moet verbeteren. Het UMCG werkt daarbij samen met de Rijksuniversiteit Groningen en partners uit Ierland, België, Italië, Slowakije en Duitsland. Over drie jaar moet het project zijn afgerond, zodat toekomstige zorgmedewerkers kunnen worden getraind in goede communicatie met ouderen die lage gezondheidsvaardigheden hebben.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.