Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Umc’s gaan door met concentratie centra kinderoncologie

Mark van Dorresteijn
De zeven academische ziekenhuizen gaan door met de eigen koers om kinderoncologie te concentreren in de universitair medische centra (umc’s) van Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Nijmegen. Dat meldt dagblad de Gelderlander.
Umc’s gaan door met concentratie centra kinderoncologie

De umc’s reageren hiermee op een bericht van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam dat in 2013 een zelfstandige kliniek voor kinderoncologie opent. Door de opening van de zelfstandige kliniek ontstaan in Nederland twee organisatiestructuren voor identieke kinderkankerzorg, aldus de universitaire ziekenhuizen.

Fel tegen loskoppeling

De umc’s zijn volgens een woordvoerder van de koepelorganisatie in het dagblad fel tegen loskoppeling van de kinderkankerzorg. “Ook wij zien voordelen van concentratie voor de kwaliteit van zorg, maar dan niet afgescheiden van het hele palet van kindergeneeskunde.”

Umc’s vanzelf kleiner

Een woordvoerster van het ministerie zegt dat de umc’s niet gedwongen kunnen worden mee te doen. “Maar de zorgverzekeraars staan erachter. Zij zullen bij voorkeur inkopen bij het nieuwe kindercentrum. Het zal niet van de ene op de andere dag gebeuren, maar uiteindelijk zullen de umc’s vanzelf kleiner worden. Vraag is of ze zich dan nog kunnen handhaven gezien de strenge eisen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Kinderoncologisch centrum komt in Amsterdam

Betrek kinderen vaker bij besluitvorming over kankerbehandeling.

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.