Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Umc’s gaan samen dure medicijnen inkopen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De acht universitair medische centra in ons land willen samen dure medicijnen gaan inkopen. Nog dit jaar moet het eerste contract een feit zijn.
chemotherapie.fotolia.jpg
Foto: fotolia

Dat meldt het FD vandaag.

Umc’s en zorgverzekeraars
Op deze manier hopen de umc’s substantiële kortingen te kunnen bedingen. Waarschijnlijk doen ook de zorgverzekeraars mee. Volgens een woordvoerder zijn de gesprekken met zorgverzekeraars in ver gevorderd stadium. In de loop van 2017 willen de umc’s al een contract afsluiten voor een immuuntherapie bij kanker. Ook willen de umc’s samen ontstekingsremmers gaan inkopen.

Dure kankermedicijnen
De kosten van dergelijke medicijnen liggen op tienduizenden euro’s per patiënt per jaar. Het Erasmus MC, waar Kuipers bestuursvoorzitter is, betaalde vorig jaar 180 miljoen euro aan dure nieuwe kankermedicijnen. Kuipers beticht de farmaceutische industrie van ‘schimmigheid’ waardoor zij de prijzen van de patentgeneesmiddelen hoog kunnen houden.

Kortingen
De umc’s willen behaalde kortingen bekend maken aan de deelnemende umc’s en zorgverzekeraars. NFU-voorzitter Ernst Kuipers noemt dit in het FD een hard punt binnen de onderhandelingen. Deze openbaarheid blijft beperkt tot de groep deelnemende umc’s en zorgverzekeraars. Het is niet de bedoeling dat de prijzen echt openbaar worden. 

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.