Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMC’s krijgen 580 miljoen voor ‘academische component’

DEN HAAG - Universitaire Medische Centra (UMC's) moeten net als andere aanbieders in de curatieve zorg meedoen op de markt van gedereguleerde zorg. Tegelijkertijd moeten de UMC hun bijzondere functie blijven vervullen. Voor deze ‘academische component’ krijgen de centra 580 miljoen euro.

Dit staat in de nota ‘Publieke Functies van de UMC’s in een marktomgeving’ die minister Hans Hoogervorst van VWS en staatssecretaris Bruno Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) samen hebben uitgewerkt.

Concurrentiepositie

Om de te voorkomen dat UMC’s het geld in de concurrentiestrijd inzetten moeten de bijzondere functies van de ziekenhuizen, zoals innovatie, ontwikkeling en zeer specialistische patiëntenzorg, worden gescheiden van de reguliere ziekenhuiszorg. Alle UMC’s moeten verantwoording afleggen voor gebruik van het geld en garanderen dat alle topreferente zorg tenminste bij ten minste één van de UMC’s geboden wordt.

Innovaties

De ziekenhuizen moeten blijven innoveren in de toekomst en kunnen geld vrij maken voor nieuwe innovaties door behandelingen en ontwikkelde methodes te laten doorstromen naar het vrije segment. (VWS)

Publieke functies van de UMC’s in een marktomgeving

Brief minister Hoogervorst en staatssecretaris Bruins

Lees ook:

Vergunning harttransplantaties UMCG

Radboud opent bekkenbodempoli

Ziekenhuizen niet klaar voor de strijd

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.