Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Universitair ziekenhuis krijgt het meeste geld

Universitair medische centra halen veel meer inkomsten binnen dan andere ziekenhuizen. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau SIRM, in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ).
Universitair ziekenhuis krijgt het meeste geld

Een universitair ziekenhuis – er zijn er acht in Nederland – verdient gemiddeld 714 miljoen euro per jaar. Dat is bijna 2,7 keer zo veel als een zogenoemd topklinisch ziekenhuis en 6,3 keer zoveel als een basisziekenhuis. Het verschil tussen die laatste twee is de zorg die er geleverd wordt: een topklinisch ziekenhuis heeft speciale, dure voorzieningen voor bijzondere medische ingrepen zoals hartchirurgie en transplantaties. Een basisziekenhuis heeft die niet.

Onderzoek

De universitaire ziekenhuizen onderscheiden zich dan weer door wetenschappelijk onderzoek, laat een woordvoerder van de NVZ weten. Volgens een woordvoerder maken deze ziekenhuizen extra kosten door juist die ‘academische componenten’. ‘Daarvoor krijgen ze subsidie van zowel het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, als Onderwijs, Gezondheid en Wetenschap.’

Redmiddel

‘Universitaire ziekenhuizen mogen gewoon veel meer. Er zitten mensen in onderzoekstrajecten en dat levert geld op’, verklaart een woordvoerder. ‘Bovendien komen er meer mensen naar dit soort ziekenhuizen voor zogenoemde last resort-behandelingen – oftewel behandelingen die een laatste redmiddel zouden kunnen bieden.’

Basisziekenhuizen

In Nederland zijn in totaal 28 topklinische ziekenhuizen die gemiddeld 283 miljoen euro aan omzet kunnen wegschrijven. Er zijn nog een stuk meer basisziekenhuizen, namelijk 81. Die boekten een gemiddelde omzet van 113 miljoen euro.

Umc’s

In Nederland zijn er acht universitaire medische centra: twee in Amsterdam, in Utrecht, in Leiden, in Rotterdam, in Nijmegen, in Maastricht en in Groningen. Ondanks dat het aantal schril afsteekt tegen het aantal topklinische en basisziekenhuizen, zijn de acht centra goed voor 21,9 procent van alle opbrengsten van ziekenhuizen. (ANP)

Lees meer:

UMC Utrecht werft personeel met ‘het witte stemmetje’

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. wat betekend hier ‘verdienen’? Overhouden? zou mooi zijn, het lijkt em namnelijk de hoogste tijd dat deze zorgsector ook eens serieus wordt bezuiningd. Kan vrij makkelijk lijkt me.Dan treffen we niet alleen de meer kwetbare mensen in de samenleving met al die onhoudbare maatregelen in de langdurige zorg.

  3. @ Berend. Dat dacht ik eerst ook, maar het feit dat de NVZ een rapport laat schrijven over hoeveel de niet aangesloten academische ziekenhuizen verdienen is wel opzienbarend. De NFU en de NVZ trekken meestal samen op, maar dat zou na dit rapport wel eens wat minder kunnen worden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.