Utrechtse gemeenten hanteren ‘noodverband’ voor inkoop Wmo

Samen met wethouders van vier andere gemeenten eist wethouder Hans Nijhof van Utrechtse Heuvelrug correcte en volledige cliëntgegevens van het ministerie van VWS. Anders komt de transitie van Wmo-zorg in gevaar. De tijdelijke oplossing die hij en zijn collega’s in de tussentijd hanteren om toch zorg in te kunnen kopen is volgens Nijhof ‘vrij elegant’.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Utrechtse gemeenten hanteren ‘noodverband’ voor inkoop Wmo
Foto: ANP FOTO Robin Utrecht

‘Het was echt ongelofelijk en zorgelijk. Tijdens de onderhandelingen met zorgaanbieders uit de regio over de inkoop van begeleiding en ondersteuning, kwamen we erachter dat er in feite niets klopt van de brongegevens die we van het Rijk binnenkregen over cliëntenaantallen en zorgzwaarte’, zegt Nijhof. ‘We waren gezamenlijk bezig om een inkoopmodel op te zetten waarin we de bestaande ‘uurtje-factuurtje-aanpak’ wilden vervangen door een inkoopmodel met ruwweg vier categorieën; licht, midden, zwaar en zeer zwaar. Al snel bleek dat we dat helemaal niet konden doen. Omdat er een verschil zit van meer dan dertig procent tussen het totale aantal klanten

3
23

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

 1. Beste Gemeenten
  Denk ook aan de ZZPers
  In elke WMO regio leveren ZZPers goede flexibele zorg op maat
  Maar de verzekeraars kennen hen niet
  Om een voorbeeld te noemen in de Regio DRECHTSTEDEN kennen de verzekeraars maar 23 ZZPers , terwijl er honderden in elke dag hun burgers goed helpen, van die 23 worden er maar 5 gecontracteerd, omdat er niet meer budget is. terwijl de ZZPers 10% van alle zorg bieden krijgen ze geen 6 miljoen aan opdrachten maar 200.000 euro
  Dit is toch wel heel krom……….
  Gemeenten help u burgers, biedt meer keuzevrijheid denk ook aan de ZZPers…………………

 2. Lees alle reacties
 3. Concluderen dat de decentralisatie goed is omdat we zo van de vervuilde bestanden af komen is wel heel erg kort door de bocht. Die bestanden zeggen niets over de kwaliteit en al evenmin over de doelmatigheid van de structuur die nu in een te hoog tempo wordt afgebroken en vervangen door een structuur waarin er nu al weer nieuwe lastige schotten zichtbaar worden, waardoor de hoognodige samenhang – naast de kosten het grootste probleem – niet wordt bevorderd. En voor de bezuinigingen is deze dure mammoetoperatie bepaald niet handig.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.