Utrechtse gemeenten hanteren ‘noodverband’ voor inkoop Wmo

Samen met wethouders van vier andere gemeenten eist wethouder Hans Nijhof van Utrechtse Heuvelrug correcte en volledige cliëntgegevens van het ministerie van VWS. Anders komt de transitie van Wmo-zorg in gevaar. De tijdelijke oplossing die hij en zijn collega’s in de tussentijd hanteren om toch zorg in te kunnen kopen is volgens Nijhof ‘vrij elegant’.
Utrechtse gemeenten hanteren ‘noodverband’ voor inkoop Wmo
Foto: ANP FOTO Robin Utrecht

‘Het was echt ongelofelijk en zorgelijk. Tijdens de onderhandelingen met zorgaanbieders uit de regio over de inkoop van begeleiding en ondersteuning, kwamen we erachter dat er in feite niets klopt van de brongegevens die we van het Rijk binnenkregen over cliëntenaantallen en zorgzwaarte’, zegt Nijhof. ‘We waren gezamenlijk bezig om een inkoopmodel op te zetten waarin we de bestaande ‘uurtje-factuurtje-aanpak’ wilden vervangen door een inkoopmodel met ruwweg vier categorieën; licht, midden, zwaar en zeer zwaar. Al snel bleek dat we dat helemaal niet konden doen. Omdat er een verschil zit van meer dan dertig procent tussen het totale aantal klanten

3
19

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.