Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

UVIT spoort meer zorgfraude op in 2010

Mark van Dorresteijn
Verzekeraarscombinatie Univé-VGZ-IZA-Trias (UVIT) heeft in 2010 voor 1,8 miljoen euro bespaard op zorgfraude. In 2009 voorkwam UVIT nog slechts 488.000 euro zorgfraude.
UVIT spoort meer zorgfraude op in 2010

De extra besparing heeft grotendeels te maken met een frauderende tandartsassistente, legt UVIT-woordvoerder Mark van der Wolf uit. “De tandartsassistente wist over een periode van tien jaar voor 880.000 euro te frauderen.” Bij een aanscherping van de controles in 2010 liep zij uiteindelijk tegen de lamp.

Dbc’s

Daarnaast dacht een zelfstandig behandelcentrum een manier gevonden te hebben om dubbel te declareren. Het behandelcentrum diende nota’s in voor dbc’s waarin laboratoriumkosten waren opgenomen, maar declareerde deze kosten tegelijkertijd nogmaals apart. Zo wist de instelling duizenden euro’s dubbel uitbetaald te krijgen.

Handmatige controle

Fraudeurs maken verder gebruik van facturen uit het buitenland. “Het komt voor dat we facturen krijgen van ziekenhuizen of zorginstellingen in het buitenland die bij controle niet of niet meer blijken te bestaan. Dat moeten we allemaal handmatig controleren. We proberen om ingediende nota’s zo snel mogelijk uit te betalen. De verwerking en controle is daarom grotendeels geautomatiseerd. Handmatige controle van alle nota’s zou veel meer tijd en geld kosten. Miljoenen verzekerden zouden dan de dupe worden van enkele tientallen fraudeurs. Dat is voor ons onacceptabel.”

Totale fraude

De totale fraude die voorkomen werd in 2010, kwam neer op bijna 6,3 miljoen. In 2009 was dit bedrag hoger met een bedrag van 7,1 miljoen. Deze lagere besparing komt vooral op het conto van de brandverzekeringen, stelt UVIT. “Bij brandschades gaat het vaak om relatief grote bedragen, waardoor je een afname direct terug ziet in de cijfers.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Poll: Face-to-face-indicatie is de oplossing voor pgb-fraude

Strengere aanpak verzekeringsfraude

Beroep OM in fraudezaak Icare

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

 1. Onlangs kreeg mijn zoon een brief van Zorgverzekeraar Menzis,waarin de Zorgaanbieder Jeugd ACT Nederland Holding BV(Gg Zelfstandig behandelcentra(ZBC)een declaratie stuurde over de periode 20-01-2011tot 1-10- 2011 met een bedrag van 5163,= EURO gekort met de vergoeding volgens polisvoorwaarden van 4993,10 Euro.Het verplicht eigen risico is dus 170,- Euro.
  Daar is verder niets op tegen ware het niet dat mijn zoon pas sinds half juli 2011 hulp van deze instelling heeft.Schriftelijke navraag bij Jeugd ACT Nederland Holding BV heeft geen enkele reactie opgeleverd.Het verontrust mij en het maakt mij zeer boos hoe hulpverleningsinstanties dergelijke declaraties kunnen en mogen versturen.Dat zij onaangekondigd,dus zonder afspraak bij je langs kunnen komen.Met drie auto’s komen voorrijden en met drie man tegelijk iemand met PDD-NOS “hulp”komen bieden. Hulp ? Chaos en escalaties naar moeder toe. En dan zo’n declaratie? Hoezo Bezuinigen? Hulpverleningsinstanties moeten beter gescreend worden. Wat gebeurt er met de declaraties als een jongere begeleid woont,of op zichzelf of wiens ouder niet goed kijkt of de data kloppen met de verleende hulp.Dan zijn deze mensen toch de melkkoe van dergelijke hulpverleners. Dit moet je toch niet willen.Als dergelijke zaken niet in de kiem gesmoord worden,wordt de zorg echt onbetaalbaar. Mijn zoon hoeft” maar” 170 Euro te betalen,maar de zorgverzekeraar des te meer.En omdat zij zoveel meer moeten betalen voor hulp/zorg die niet verleend is wordt de zorg o.a veel duurder.Laten wij als zorgvragers beter opletten en niet klakkeloos betalen.Begin alle data met afspraken te noteren en accepteer niet dat men onaangekondigd bij U langskomt.Ik weet dat U hoofd er niet naar staat,maar te veel betalen,voor iets wat je niet hebt gehad,dat moet je niet willen.Van Zorgverzekeraar Menzis in ieder geval bericht ontvangen dat zij dit binnen 30 dagen willen afhandelen en dat ze binnen 30 dagen contact met mij opnemen.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik kan je toevertrouwen,dat de ‘berg’-fraude gewoon maar weggewuifd wordt!
  De logge instanties voelen dit amper als een kleine steek!
  Daarbij komt het toch ten laste van de burgersbelasting.
  Pleit daarom voor kleinere eenheden met eigen verantwoordelijkheden!

 4. merkwaardig dat er 5,4 milj ten last wordt gelegd en er maar 10% bewijsbaar wordt geacht. Is de administratie van Icare wel op orde. Gouden handdrukken zouden beter voorwaardelijk/met een wachttijd kunnen worden gegeven (waarom uberhaupt een gouden handdruk..). Als naderhand blijkt dat alles ok is, alla.

 5. Als ervaren zorgverlener kan fraude mi namelijk makkelijker bij grote instanties plaats vinden.
  Kleinere praktijken moeten nl wel ,hoofdverantwoordelijk voor de declaraties, wel met de billen bloot als er ‘stront aan de knikker is’
  Het meest dramatische van deze zaken is, dat de kleintjes moeten verdwijnen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.