Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UVIT: ‘Zorgverzekeraars moeten meer risico lopen’

NIJMEGEN - Zorgverzekeraars moeten veel meer financieel risico lopen, hun nek uitsteken en feller met elkaar concurreren. Voorzitter Edwin Velzel van de Raad van Bestuur van UVIT, waarin Univé, VGZ, IZA en Trias zijn opgegaan, heeft dat woensdag gezegd bij de presentatie van de jaarcijfers over 2006.
UVIT: 'Zorgverzekeraars moeten meer risico lopen'

Hij vindt dat de verzekeraars financieel op eigen benen moeten durven te staan. Het vereveningsfonds dat de overheid heeft ingevoerd om verzekeraars te compenseren zou wat hem betreft kunnen verdwijnen.

Beste product

In Nederland geldt sinds ongeveer anderhalf jaar het nieuwe ziektekostenstelsel. Dat kan volgens Velzel alleen goed gaan werken als zorgverzekeraars, met in hun kielzog ziekenhuizen, huisartsen, medisch specialisten en bijvoorbeeld thuiszorgorganisaties, proberen het beste product voor het beste bedrag te gaan leveren.

Samenwerking

De UVIT-topman verwacht dat miljoenen kunnen worden bespaard als bijvoorbeeld ziekenhuizen, specialisten, artsen en verpleegkundigen met elkaar samenwerken. Gezamenlijk kunnen ze hun zorg afstemmen op de behoeften van bijvoorbeeld zieke, oudere patiënten. Nu is die zorg vaak niet optimaal omdat de verschillende hulpverleners nauwelijks contact hebben met elkaar.

COPD

Als ouderen goede zorg krijgen, hoeven ze minder vaak in het ziekenhuis te worden opgenomen, zegt Velzel. Als voorbeeld noemt hij COPD-patiënten. Dat zijn mensen met bijvoorbeeld bronchitis, longemfyseem, meestal veroorzaakt door roken. Per jaar kost de behandeling van deze patiënten ongeveer 300 tot 350 miljoen. Bij goede zorg, aangeboden door een keten van medische zorgverleners, kunnen die kosten volgens hem dalen met 150 tot 200 miljoen. Zijn bedrijf zal volgend jaar zomer beginnen met drie proefprojecten voor betere behandeling van COPD-patiënten.

Korting

Hij wil dat het kabinet meer vrijheid geeft aan partijen. Zorgverzekeraars kunnen dan bijvoorbeeld korting geven aan patiënten als ze meewerken aan de ketenzorg. Ziekenhuizen, artsen en specialisten zouden ook financieel voordeel moeten kunnen behalen bij de nieuwe aanpak. Het belang is volgens hem groot. Het grootste deel van de kosten voor gezondheidszorg gaat op aan zorg voor chronische patiënten, zoals mensen met suikerziekte en/of COPD. In de toekomst zal dat aantal fors toenemen.

Rode cijfers

UVIT maakte vorig jaar op de zorgverzekeringen 30 miljoen verlies. Vrijwel alle zorgverzekeraars zijn door het nieuwe zorgstelsel in de rode cijfers beland. Volgens Velzel is de nieuwe aanpak van ketenzorg en concurrentie tussen de verschillende aanbieders een belangrijk middel om de gunst van de patiënt te winnen en dus meer verzekeringen te verkopen. (ANP)

Lees ook:

Groen licht fusie zorgverzekeraars

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.