Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

UWV ontvangt circa 350 ontslagaanvragen ViVa!

Mark van Dorresteijn
Uitkeringsinstantie UWV heeft circa 350 ontslagaanvragen ontvangen van de ViVa! Zorggroep. De verwachting is dat het UWV in de loop van juni over deze aanvragen een besluit zal nemen. Dat antwoordt staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten op Kamervragen van SP-lid Renske Leijten.
UWV ontvangt circa 350 ontslagaanvragen ViVa!

De zorggroep kondigde al eerder officieel bij het UWV aan dat zij collectief ontslag wilde aanvragen. Het was toen nog niet bekend om hoeveel aanvragen het precies ging. Een woordvoerder van het UWV legt uit dat zij inderdaad de ontslagaanvragen hebben ontvangen. “De communicatie door ViVa! naar de medewerkers toe is soms een beetje duister, maar we proberen vanuit UWV de medewerkers zo goed mogelijk op de hoogte te houden over de stand van zaken. Wat we nu gaan doen, is de situatie in samenwerking met medewerkers, bestuur en vakbonden bekijken. Vervolgens beoordeelt een onafhankelijke commissie of de aanvragen worden goedgekeurd. Daarna kunnen de verschillende partijen nog naar de kantonrechter stappen om bezwaar te maken tegen het besluit.”

Staking

Vandaag staken de medewerkers van ViVa! onder leiding van Abvakabo FNV. Bij de staking zijn ook Renske Leijten (SP) en Linda Voortman (GroenLinks) aanwezig. Zij riepen daar staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten op om de kant van het personeel te kiezen. Leijten: “Deze mensen staan voor hun beroep en weigeren te kiezen tussen loonsverlaging of ontslag.” Leijten en Voortman zeggen brieven in handen te hebben waarin ViVa! Zorggroep, via een advocaat, de stakingsleiders commandeert op gesprek te komen. Ook wordt het de vakbond onmogelijk gemaakt om deze leiders bij te staan in de gesprekken. “Het personeel heeft nu de steun van de politiek nodig in de strijd tegen de directie van ViVa!”, aldus Leijten.

Nieuwe contracten

In totaal heeft de thuiszorgorganisatie 650 van de ruim 1300 medewerkers een aanbod gedaan voor een nieuw arbeidscontract tegen minder salaris. Als de medewerkers niet akkoord gaan met het nieuwe contract, hangt hun ontslag boven het hoofd. Inmiddels zijn ruim tweehonderd thuiszorgmedewerkers van ViVa! Zorggroep akkoord gegaan met het aanbod om voortaan voor minder salaris te gaan werken. Linda Voortman wijst erop dat de intimiderende stijl verklaart waarom eenderde wel getekend heeft voor minder salaris: “Maar de tweederde die dat niet heeft gedaan, verdient onze steun. 3 euro per uur inleveren, wanneer je maar 13,60 bruto verdient, is absurd. Wij zullen het personeel blijven steunen in hun strijd voor een rechtvaardige beloning.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Derde van thuishulpen ViVa! akkoord met lager salaris

Thuiszorghulpen Viva!Zorggroep staken

Gemeenten verlengen contract ViVa! Thuiszorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

 1. Het optreden van de vakbonden tegenover de HbH-zorgmedewerkers i.v.m. mag wel uiterst hypocriet genoemd worden.
  Zoals bekend werden de HbH-medewerkers onder de regie van de AWBZ t/m 2006 gehonoreerd in de functieschalen 15 en 20.
  – Per 2007 valt de huishoudelijke hulp (HbH) onder de WMO waarover de gemeenten de regie voeren. Aangezien vanaf 2007 door de meeste gemeenten tarieven werden gedicteerd ver beneden de kostprijs van een HbH-medewerker en bovendien de indicaties voor HbH flink werden aangescherpt waren de (thuis-)zorginstellingen in de loop van 2007 als gevolg van enorme verliezen genoodzaakt de HbH-medewerkers te ontslaan en hen als alfahulp weer in dienst te nemen. De honorering van een alfahulp was ten opzichte van het minimum loon zelfs ruim 14% beneden het minimum loon. Dat betekende inkomensverlaging van de HbH-medewerkers van meer dan de € 237,– per maand.
  Wat schetst mijn verbazing. Van de vakbonden werd van deze salarisverlagingen niets vernomen en de HbH-medewerkers werden aan hun lot overgelaten.
  – In de loop van 2009 werd door de staatssecretaris VWS de maatregel aangekondigd dat alle HbH-medewerkers weer in vaste dienst moesten worden aangenomen zulks vóór 1 januari 2010. Vrijwel alle zorginstellingen hebben dat uitgevoerd echter niet in functieschaal 15 of 20 (oude situatie onder regie AWBZ) maar in functieschaal 10 of lager. Wederom schetst het mijn verbazing dat de vakbonden niets hebben ondernomen om te bewerkstelligen dat de HbH-medewerkers werden gehonoreerd in hun oude functieschalen 15 en 20. In tegendeel, zij werden wederom aan hun lot overgelaten. Een effect van rond € 200,– in de maand.
  – Bij de aanbesteding van de HbH in de gemeente Haarlemmermeer november 2010 werd de gunning toegewezen aan 3 schoonmaakbedrijven en niet aan St. Amstelring die het tot die datum de HbH aan alle eisen heeft voldaan. Ongeveer 80% van de HbH-medewerkers werd door deze schoonmaakbedrijven overgenomen echter wel met een loonsverlaging (ruim € 230,–) naar schaal 10 zulks in strijd is met de uitspraak van het Europese Hof van 21 oktober 2010 (zaak Heineken-Albron). En wederom lieten de vakbonden schaamteloos niets van zich horen.
  – Naar nu blijkt is de Viva! Zorggroep wel zo sociaal geweest om de HbH-thuiszorgmedewerkers te honoreren in hun oude functieschalen ondanks dat de vergoedingstarieven van de gemeenten naar nu blijkt niet daarop waren afgestemd en kennelijk in de stellige verwachting verkeerden dat de gemeenten hun tarieven zouden aanpassen om zodoende de WMO-tekorten te kunnen afdekken. Tot op heden weigeren de gemeenten dat.
  Het is dan ook meer dan hypocriet van de vakbonden om tegen de eenling c.q. de Viva Zorggroep wel actie te gaan ondernemen i.v.m. met de terugplaatsing naar functieschaal 10 en niet tegen de andere zorginstellingen in 2010 toen zij haar medewerkers bij de vaste aanstelling in functieschaal 10 plaatsten. Bovendien wordt door de vakbonden duidelijk met twee maten gemeten.
  Overigens moet worden onderstreept dat de gemeenten forse overschotten hebben op de HbH. Immers 88% van de rijksuitkering WMO wordt gevoed t.b.v. de HbH. Gemiddeld besteden de gemeenten nog geen 50% hiervan.
  Een feit staat vast, de verloedering in de HbH-thuiszorg neemt hand over hand toe.

 2. Lees alle reacties
 3. Het zal niet bij deze ene ontslagaanvraag blijven, ter vergelijking in het laatste jaar dat de Huishoudelijke Verzorging in de AWBZ zat was het tarief 24,63 euro per uur, sedert die tijd is het tarief er alleen maar op achteruit gegaan dit ligt nu gemiddeld op 22 euro per uur voor mensen in loondienst, voor de alpamedewerkers ligt dit zelfs nog lager en wel rond 17 euro per uur, we zijn bijna 5 jaren verder en iedere CAO geeft er ieder jaar iets bij echter dat geld wordt door de gemeenten niet gegeven zij willen het telkens goedkoper, met als direct gevolg dat de thuiszorg wordt uitgeknepen als een citroen, in 2007 moesten alle alphamedewerkers van toenmalig staatsecretaris
  Bussemakers terug in loondienst om de mensen een sociale zekerheid te geven, nu draaien de gemeenten het verhaal om , legaal of niet, ze gaan alle indicaties afgeven op PGB ALPHA, maw op korte termijn komen geen nieuwe zorg in natura indicaties meer waarvoor de thuiszorg allemaal deze mensen in loondienst heeft genomen maar wordt alles op pgb alpha gezet , een variant waarbij de gemeente wederom de thuiszorg laat opdraaien voor alle kosten en risico’s, dit wederom ten koste van de medewerkers in de thuiszorg.Een hele kwalijke zaak waar wederom mensen door het beleid van de gemeenten de dupe van worden. Hoezo is het beroep thuishulp onaantrekkelijk, zijn in deze sector de gemeenten toch zelf schuld en veroorzaker, zij zouden het liefst bussen Polen ,Hongaren en
  Roemenen binnenhalen om dit werk voor 5 euro te laten doen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.