Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UWV promoot 50-plussers

Mark van Dorresteijn
Werk zoeken is lastig voor wie de vijftig is gepasseerd. Maar leeftijd hoeft geen reden tot wanhoop te zijn. Uitkeringsinstantie UWV voert campagne voor ‘ervaren werknemers’. En recent onderzoek onder werkloze ouderen leverde acht tips op voor het solliciteren.
UWV promoot 50-plussers

Vooral 50-plussers hebben een lastige positie op de arbeidsmarkt volgens het UWV. Zij verliezen minder snel hun baan, maar eenmaal werkloos is de kans aanzienlijk dat ze lang werkzoekend blijven. De kans op een baan begint volgens werkgevers af te nemen vanaf 44,5 jaar, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van UWV onder ruim 1.000 werkgevers en werknemers.

Ervaring

Bij sollicitaties van 50-plussers kijken werkgevers vooral naar ervaring (77 procent), vakkundigheid (71,5 procent) en flexibiliteit (44,5 procent). Gezondheid speelt een minder grote rol: 29 procent van de werkgevers noemt dit belangrijk in het onderzoek van UWV.

Financiële regelingen

Om oudere werkzoekenden te helpen riep het UWV november uit tot ‘Actiemaand 50 plus’ en promootte de voordelen van 50-plussers. Zo kan een werkgever premiekorting krijgen of gebruikmaken van andere aantrekkelijke financiële regelingen.

Adviezen

De campagne kan een mooie aanleiding zijn voor senioren om zichzelf extra te promoten. De Raad voor Werk en Inkomen (RWI) publiceerde onlangs 8 adviezen voor oudere werkzoekenden in het onderzoek G(oud)! Kansen creëren voor werkloze ouderen:

  1. Kijk breder dan alleen de oude functie. Waar bent u goed in, zowel in uw werk als in uw vrije tijd? Praat hierover met anderen of doe een competentietest. Zoek wel gericht. Solliciteer op functies die echt aansluiten bij uw mogelijkheden.
  2. Vertrouw niet op (schriftelijke) vacatures. De meeste mensen vinden werk via netwerken of door actief werkgevers te benaderen. Onderhoud contacten met mensen die kunnen helpen bij het vinden van een baan.
  3. Zoek op vacaturesites, maar kijk ook op sites van bedrijven naar vacatures. Maak ook gebruik van sociale media. Vraag hiervoor zo nodig hulp of volg een korte cursus.
  4. Zoek hulp bij het zoeken. Sluit u bijvoorbeeld aan bij een netwerkgroep van UWV. Daar kunt u samen met leeftijdsgenoten actief op zoek naar werk. Zo’n groep helpt en motiveert elkaar en wordt ondersteund door een werkcoach. Of schrijf u in bij uitzendbureaus. Er zijn ook gespecialiseerde uitzendbureaus die alleen werken voor ouderen.
  5. Besteed aandacht aan uw cv. Laat vooral zien wat u de laatste 10 jaar hebt gedaan, en maak ook algemene vaardigheden zichtbaar (samenwerken, nieuwe collega’s inwerken, projectmatig werken, verantwoordelijkheid dragen). Zet er ook in wat u in uw vrije tijd doet, als dat tenminste iets toevoegt.
  6. Wees u bewust van uw presentatie/uitstraling. Laat zien dat u gemotiveerd en flexibel bent. Geef bijvoorbeeld aan dat u bereid bent een opleiding te volgen of te leren. Werkgevers kijken ook naar vitaliteit.
  7. Zorg dat u ook kunt wijzen op de voordelen van uw leeftijd. Als een werkgever twijfelt over uw leeftijd, benadruk dan wat de voordelen kunnen zijn, bijvoorbeeld voor de samenstelling van het team, omdat u (levens)ervaring en overwicht meebrengt of vanwege de financiële tegemoetkomingen.
  8. Soms is minder salaris de enige manier om binnen te komen. Als u een ontslagvergoeding heeft, kunt u die gebruiken als aanvulling op het loon. Als u al langer dan een jaar werkloos bent, is er soms ook compensatie mogelijk via de WW. En er zijn garanties voor uw WW-uitkering als u toch weer werkloos wordt. Informeer hierover bij uw werkcoach van het UWV.

(Bron: UWV, RWI)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.