Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Vacaturedaling gezondheidszorg door onzekerheid’

Mark van Dorresteijn
Het vacatureaanbod in de gezondheidszorg daalde deze zomer sterker dan verwacht. In augustus toonde de Monster Employment Index, een onafhankelijke barometer van de online arbeidsmarkt, een dip van 12 procent. Warren Hammond, Managing Director denkt dat het komt door de heersende onzekerheid in de gezondheidszorg.
‘Vacaturedaling gezondheidszorg door onzekerheid’

“De dip deze zomer was groter dan normaal. In de loop van 2010 merkten we eigenlijk vooral vooruitgang, maar in augustus was er een sterke daling merkbaar. We vermoeden dat het ligt aan gevoelens van onzekerheid in de sector door de aankomende bezuinigingen. Werkgevers nemen gewoon geen nieuw personeel aan als het budget laag is en de toekomst onzeker. Bovendien wisselen werknemers ook minder van baan als de economie er niet goed voor staat.”

Personeelstekort

Hammond legt uit dat een vacaturedaling niet tegenstrijdig hoeft te zijn als er personeelstekort heerst. “Het tekort waar mensen over praten, is namelijk niet altijd gelijk aan de vraag. Dit kan bijvoorbeeld liggen aan een laag budget of er is gewoon te weinig kundig personeel beschikbaar. Door het tekort aan geschikt personeel moeten zorginstellingen steeds vaker grijpen naar andere methodes om hun banen onder de aandacht te brengen. Zolang de juiste werknemer voor de baan maar wordt gevonden.”

Combinatie van methodes

“Bedrijven gebruiken steeds vaker een combinatie van kranten, banensites als Monsterboard.nl en verwijzingssystemen”, legt Hammond uit. “Alles om de baan bij de juiste mensen onder de aandacht te brengen. Ook social media wordt steeds vaker gebruikt. Voordeel hiervan is dat een bepaalde baan aan te bieden is binnen doelgroepen op LinkedIn, Facebook of Twitter. Door netwerksites zijn deze groepen beter zichtbaar geworden. Zo wordt het mogelijk voor bedrijven en werknemers om elkaar op voorhand te leren kennen, terwijl dat vroeger pas tijdens de sollicitatie gebeurde.”

Actief wijzen op zorgbanen

Zelf probeert Monsterboard werkzoekenden actief te wijzen op banen in de zorg. “Momenteel is de gezondheidszorg niet de populairste sector. Het vinden van personeel in de gezondheidszorg is niet makkelijk dus het is belangrijk om het sectorbeeld te verbeteren. Dat doen we niet alleen door slim te adverteren, maar ook door te informeren.”

Toekomst

Ondanks een daling in het aanbod van vacatures ziet de toekomst er positief uit volgens Hammond. “In 2010 liep het consumentenvertrouwen weer op. Wanneer dat vertrouwen oploopt, wisselen werknemers sneller van baan. Tot aan de zomer ging het dus eigenlijk de goede kant op. Niets is zeker, maar we verwachten dat het eind dit jaar allemaal weer recht trekt.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Trendcijfers van banen in de zorg door Monsterboard (PDF)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Het is een kwestie van hoe aantrekkelijk maak je een Job in de Gezondheidszorg. Zelf 40 jaar werkzaam in de Zorg en eind volg.jaar ga ik met pensioen , maar het werk in de Zorg heb ik al die jaren met heel veel plezier uitgevoerd.Het is alleen jammer dat het veel te Burocratisch is geworden.Als ik zie hoeveel tijd Verpleegkundigen administratief bezig zijn . Vroeger was de verhouding 80% met Clientenzorg en 20% administratief ; nu is het andersom ! Het Ministerie van VWS kent deze cijfers , maar laat het allemaal maar gebeuren en praat alleen over bezuinigen met een totaal verkeerde insteek. Ik ben benieuwd wat het nieuwe Kabinet aan deze geldverspilling gaat doen ?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.