Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Vader Van Rijn klaagt over zorg

Mark van Dorresteijn
De vader van staatssecretaris Van Rijn klaagt in het AD over de slechte verzorging in verzorgingstehuis WZH in Den Haag. Dezelfde avond verscheen Van Rijn zelf in talkshow Pauw om uitleg te geven.
Vader Van Rijn klaagt over zorg

Van Rijn sprak in de show over de wijze waarop zijn moeder in een Haagse zorginstelling wordt verpleegd. Aanleiding is een verhaal in het AD, waarin zijn vader Joop van Rijn en Ben Oude Nijhuis hun beklag deden over de falende zorg voor hun zwaar dementerende echtgenotes. Personeel zou mevrouw Van Rijn en andere bewoners soms uren alleen laten. De staatssecretaris legde uit dat hij de zorg in z’n algemeenheid beter maken. ‘Niet alleen voor mijn moeder, maar voor iedereen.’

Kwaliteit onvoldoende

Volgens Van Rijn is zijn vader geschrokken van alle publiciteit, praten ze samen veel over de geleverde zorg maar zou het goed zijn de privacy van z’n vader te respecteren. De staatssecretaris benadrukte dat de kwaliteit van de verpleeghuiszorg in het algemeen niet goed genoeg is. Maar het vergt tijd om de zorg voor mensen die intensieve en langdurige zorg nodig hebben, te verbeteren. ‘Dat is niet met één vingerknip geregeld’, zei hij.

De vader van Van Rijn verscheen overigens niet in het tv-programma. Volgens Oude Nijhuis omdat hij door het personeel van het verzorgingstehuis ‘op zijn nummer is gezet’.

Het artikel in het Algemeen Dagblad van 4 november. Rechts op de foto is de vader van Van Rijn.

Meer dan geld

Het is ook niet alleen een kwestie van geld, het gaat ook om de opleiding van het personeel en de (kleinschaliger) organisatie van de zorg. Het kabinet hervormt de zorg, maar probeert daarbij de zware zorg in de instellingen te ontzien. Daarop wordt volgens Van Rijn amper bezuinigd.

In Nederland zullen volgens Van Rijn steeds meer ouderen komen die zwaardere zorg nodig hebben.

Politiek

De vraag hoe die zorg is geregeld en hoe die kan worden verbeterd, is voor hem een van de redenen waarom hij in de politiek is gegaan. ‘Mijn persoonlijke situatie is mijn inspiratiebron geweest om in de politiek te gaan. Dat is geen geheim’, zei hij eerder op de dag al. ‘Dat de kwaliteit van zorg omhoog moet, wordt in heel Nederland breed gedeeld. Daarom is dat wat mij betreft de belangrijkste pijler onder de hervorming van de langdurige zorg.’

 

 

 

 

 

2 REACTIES

  1. Het is fijn om te horen en te lezen dat de vader van staatssecretaris Van Rijn meer kijk op ZORG heeft dat de staatssecretaris (de zoon). Wat deze staatssecretaris aan schade aanricht in de sector ZORG is abnormaal veel en de gemeenten doen er nog een schepje bovenop.

  2. Lees alle reacties
  3. Waarom sprak van Rijn over ‘de vrouw van mijn vader’ en niet over zijn moeder? Wie is hier dement? Wie is hier meedogenloos? Wie us hier incompetent om de zoeg voor zieken en gehandicapten van onze samenleving adequaat te verbeteren? Is de PvdA geloofwaardig?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.