Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Vakbond akkoord met cao ziekenhuizen

Redactie Zorgvisie
Leden van vakbond ABVAKABO FNV hebben ingestemd met het voorstel voor de nieuwe cao ziekenhuizen. Hiermee is vanmorgen een akkoord bereikt voor 190.000 medewerkers in ziekenhuizen. De nieuwe cao heeft een looptijd van 24 maanden. De medewerkers krijgen onder andere een loonsverhoging en een nieuw levensfasebudget.

De lonen stijgen dit jaar en volgend jaar met 1 procent. Naast een loonsverhoging krijgt het verplegend personeel ook een hogere eindejaarsuitkering. Die is nu 5 procent en loopt op tot 7,33 procent in december 2011. Verder veranderen de pensioenpremies. Werknemers betaalden tot nu toe meer premie dan werkgevers. Vanaf 1 juli wordt de totale premie gelijk verdeeld tussen werkgever en werknemer. Ook wordt de vergoeding voor stagiairs verhoogd naar driehonderd euro per maand.

Levensfasebudget

Er is bij de onderhandelingen gekozen om de 55+ regelingen te vervangen door een levensfasebudget voor alle medewerkers. Ziekenhuispersoneel tot 50 jaar krijgt vanaf 2010 in drie jaren oplopend 20, 30 en 35 uren extra verlof dat naar keuze kan worden ingezet. Voor werknemers vanaf 45 jaar komen er overgangsmaatregelen.

Nachtdiensten ziekenhuis

De leeftijd tot waarop werknemers nachtdiensten draaien, wordt per 1 januari 2011 aangepast van 55 naar 57 jaar. De sociale partners hebben afgesproken om tijdens de cao-termijn onderzoek te doen naar alternatieven. Als dit leidt tot acceptabele maatregelen voor beide partijen, dan wordt alsnog afgezien van deze leeftijdsverhoging.

Arbeidsvoorwaarden ziekenhuizen

De onderhandelaars namens ABVAKABO FNV realiseren zich dat er ook minpunten in het akkoord zitten. Er is dan ook zorgvuldig gecommuniceerd met leden die zich zorgen maken over de toekomst; het gaat daarbij vooral om het werken in bereikbaarheids-, aanwezigheids- en consignatiediensten. Ook is er commentaar op het werken in nachtdiensten tot 57 jaar. Terecht zijn er opmerkingen gemaakt over de extra uren die verdwijnen als men niet vrijwillig nachtdiensten blijft draaien na 55. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

lees ook:

Akkoord over cao in ziekenhuizen

Ziekenhuis wil cao opzij zetten

Arbeidsproductiviteit in ziekenhuizen stijgt

Arbeidsterkorten in de zorg vallen mee

2 REACTIES

  1. wat de omnderhandelaars hebben gedaan is een korte termijn oplossing zoeken voor het personeelstekort echter het werkt op den duur in hun nadeel ik ken nu al veel mensen die de zorg uit gaan vanwege de nieuwe 55 plus regeling;ipv een oplossing zal het tot leegloop leiden. Het gedrocht dat men CAO noemt jaagt alleen mensen de zorg uit. In alle overige sectoren blijft de 55 plus regeling van kracht. Moeten mensen van in de 60 die al jaren geen bereikbaarheidsdioenst meer draaiden nu ineens alsnog na hun werk van veelal 9 uur per dag nog volop aan de slag voor spoedoperaties?! Dit is toch immoreel!!!en overantwoord!!

  2. Lees alle reacties
  3. Een Ledenraad-bijeenkomst in mei 2009 over de CAO-voorstellen bijgewoond.
    Mijn zorg is , dat het werken in nachtdiensten; bereikbaarheidsdiensten ; etc. zeer zwaar is voor medewerkers/sters vanaf 50+ . Ik hoor dat regelmatig op de werkvloer in het ziekenhuis waar ik werk. Mijn verwachting is ,dat het ziekteverzuim gaat stijgen. Er is wel een ” onderzoek ” toegezegd door de NVZ en Vakbonden. Ik ben benieuwd naar de resultaten van het onderzoek.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.