Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vakbond houdt referendum over sociaal akkoord

Redactie Zorgvisie
De ruim één miljoen leden van de FNV hebben tot 22 april de tijd om te stemmen over het principeakkoord tussen het kabinet en de sociale partners. De belangrijkste punten voor het referendum over de afspraken zijn de verhoging van de AOW-leeftijd tot 67 jaar en het bevriezen van de lonen voor werknemers in de publieke sector.

“Zolang het uiteindelijke akkoord nog niet op tafel ligt, houden we vast aan de huidige looneis”, meldt een woordvoerder van Abvakabo FNV. “Dat betekent een stijging van drie procent.” De inkt van het akkoord blijkt verre van droog. Eerst laten de vakbondsleden hun voorkeur blijken, daarna wordt de uitslag van het referendum meegenomen in de onderhandelingen binnen de Sociaal Economische Raad. In oktober moet het definitieve akkoord een feit zijn.

Nullijn Donner

De woordvoerder wijst op het tekort aan zorgmedewerkers en de hoge werkdruk binnen de sector. “Dat betekent dat we hard gaan onderhandelen tegen loonmatiging.” De nullijn zoals voorgesteld door minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken blijkt niet bespreekbaar. “Een verantwoorde looneis betekent hoe dan ook het behoud van koopkracht”, meldt de woordvoerder van Abvakabo FNV. “De lonen moeten in ieder geval stijgen met de inflatie.”

Actie NU ‘91

De beroepsvereniging van verpleging en verzorging NU ’91, met ongeveer 20.000 leden, toont eveneens een grote bereidheid tot acties tegen de voorlopige afspraken met het kabinet. Een voorlichter meldt dat NU ’91 werkt aan een strategie om invloed te hebben op de inhoud van het akkoord. Ook voor de kleinere vereniging zijn het doorwerken tot 67 jaar en het voorgestelde bevriezen van de lonen redenen tot verzet. Wat NU ’91 precies van plan is, wil de voorlichter nog niet openbaar maken.

Alternatief verhoging AOW-leeftijd

De vakbonden zijn gevraagd voor oktober met een alternatief te komen voor de verhoging van de AOW-leeftijd tot 67 jaar. Het kabinet heeft berekend dat deze verhoging op termijn een besparing moet opleveren van ruim vier miljard euro. Het bevriezen van de lonen in de publieke sector zou overigens ruim 3 miljard besparen. Zowel de FNV als NU ’91 melden nog druk bezig te zijn met het bedenken van alternatieven. De bonden hebben tot oktober om hun plan te presenteren. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Vakbond eist meer loon voor zorgmedewerkers

Kabinet wil inkomens specialisten aanpakken

Vakbond: Wellicht geen ontslag bij Philadelphia

Vakbonden botsen met MC Groep

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.