Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vakbonden eisen stop aanbestedingen WMO

Redactie Zorgvisie
ZOETERMEER – De aanbestedingen in de thuiszorg moeten de worden stilgelegd. Dat eisen de de vakbonden CNV Publieke Zaak en de Abvakabo FNV van staatssecretaris Clémence Ross van Volksgezondheid. Uit onderzoek van Publieke Zaak zou blijken dat de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) verkeerd wordt uitgevoerd.

Schoonmaakbedrijven die opdrachten binnenslepen voor huishoudelijke hulp, zouden wel degelijk verplicht zijn thuiszorgpersoneel over te nemen met behoud van hun arbeidsvoorwaarden van instellingen die de opdrachten verliezen.

Gesol met personeel

Leon Vincken, bestuurder van de CNV-bond: “Het gesol met personeel moet stoppen totdat we zeker weten waarmee we bezig zijn. Wat zijn de juridische gevolgen en wie gaat de lasten dragen?”

Vraagtekens

Deze juridische verplichting vloeit volgens Vincken voort uit cao-afspraken in de schoonmaaksector en de Wet overgang van ondernemingen. Maar dat wordt ontkend door de Ondernemersorganisatie Schoonmaak-en Bedrijfsdiensten (OSB) en FNV Bondgenoten die het cao-akkoord in de schoonmaak hebben afgesloten. Ook de andere vakbond in de publieke sector, De Unie Zorg en Welzijn, zet vraagtekens bij het onderzoek van de CNV-bond.

Aanbesteden

De regering voert per 1 januari 2007 marktwerking in de thuiszorg in. Gemeenten zijn al bezig om contracten af te sluiten met thuiszorginstellingen die de beste prijs-kwaliteitverhouding bieden. Op het gebied van niet-medische huishoudelijke hulp, zoals ramen zemen, afstoffen en boodschappen doen, dingen ook schoonmaakbedrijven mee.

Banen op de tocht

Volgens de vakbonden proberen instellingen nu een aanbesteding in de wacht te slepen door een zo laag mogelijke prijs te bieden. Deze prijzen zijn volgens de bonden onvoldoende om bestaande arbeidsvoorwaarden van het personeel te honoreren. (ANP)

Lees ook:

CNV: ‘Schoonmaak moet thuiszorgpersoneel overnemen’

G8 doen WMO-aanbesteding opnieuw

Gemeenten willen WMO declareren

‘Schoonmaak-CAO mag ook voor WMO’

– meer informatie over de WMO op info-wmo.nl

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.