Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Vakbonden vrezen verlies mbo-verpleegkundige

Vakbonden CNV Publieke Zaak, Abvakabo FNV en NU'91 uiten opnieuw hun zorgen over het mogelijke verdwijnen van de mbo-verpleegkundige als beroepsprofiel. Daarom stuurden zij afgelopen maandag een brief aan minister Edith Schippers van VWS. Dat meldt vakblad Nursing vandaag op haar website.
Vakbonden vrezen verlies mbo-verpleegkundige

De bonden willen met Schippers om de tafel om de profielen beter te laten aansluiten op de praktijk.

Nieuwe profielen

In maart dit jaar presenteerde de stuurgroep V&V2020 nieuwe, toekomstbestendige beroepsprofielen met daarin de verpleegkundige, de verpleegkundig specialist en de zorgkundige. Met de wijziging van de beroepsprofielen wordt gehoor gegeven aan de opdracht van de minister van VWS duidelijker onderscheid te maken tussen de niveaus 4 en 5. Als het aan de Stuurgroep V&V2020 ligt komt dat onderscheid er: volgens de nieuwe beroepsprofielen heeft de verpleegkundige in 2020 standaard een hbo-bachelor diploma, en de huidige mbo-verpleegkundige (niveau 4) heet vanaf dan zorgkundige, zo meldt Nursing.nl.

Vakbonden

Vooral de titel zorgkundige leidde tot ongeruste reacties onder verpleegkundigen. De Brancheorganisaties Zorg (BoZ) en de MBO-Raad lieten zich kritisch uit over het advies van de Stuurgroep. En ook de vakbonden CNV Publieke Zaak, Abvakabo FNV en NU’91 uitten hun zorgen. Dat doen de bonden nu opnieuw in een brief aan de minister. ‘De specifieke deskundigheid van de huidige mbo-verpleegkundige verdwijnt in de plannen van V&VN. Het lijkt er op dat de nieuwe beroepsprofielen zijn ontwikkeld zonder dat er onderzoek gedaan is naar de behoefte op de arbeidsmarkt’, aldus de bonden in een persbericht. Daarbij betreuren zij het dat ze niet betrokken geweest zijn bij de ontwikkelingen van de concept beroepsprofielen.

Monique Roedoe

‘Aan de titel van huidige mbo- of hbo-verpleegkundigen verandert niets’, reageert Monique Roedoe van V&VN op Nursing.nl, waarmee zij nog maar eens benadrukt dat de nieuwe beroepsprofielen gericht zijn op de toekomst. ‘Verpleegkundigen hebben in het V&V2020 traject zelf aangegeven dat de aard en complexiteit van de zorg sterk verandert. V&V2020 heeft geredeneerd vanuit de patiënt, wat heeft die in de toekomst nodig? Dit vraagt om andere competenties. De profielen anticiperen daarop: in 2020 is voor verpleegkundigen een hbo-opleiding noodzakelijk.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Verpleegkundige draait minder nachtdiensten

Opleiding voor HBO-verpleegkundigen van start

‘Verzekeraar onkundig over bevoegdheden ggz-verpleegkundige’

5 REACTIES

  1. Inmiddels heeft 30% van de verpleegkundigen een basis HBO niveau; velen volgden een voortgezette opleiding. Dit alles bedraagt zich niet met een mbo basis. Laten vakbonden toch vooral kijken naar de functies voor verpleegkundigen. Vanaf FG 45 is in het FWG een HBO niveau wenselijk en bij functies FG 40 of lager een mbo niveau. Voor beroepen en profielen heeft sinds 2001 Venvn het primaat ! Venvn “wijst” en de individuele werknemer, samen met de werkgever, ” prijst”. Een en ander al dan niet met steun van een vakbond.

  2. Lees alle reacties
  3. De zorgkundigen zijn juist HBO opgeleid en verpleegkundigen zijn er voor de uitvoering van de zorg dus verpleegkundigen. De zorgkundige werkt protocollen uit, zorgt voor het opstellen van verpleegplannen, invullen van de zorgpaden en vertaling naar de werkvloer. etc etc.

  4. De meeste HBO-ers zien zichzelf toch meer in een leidinggevende functie dan aan het bed. Maar aan het bed zouden de meeste uren gemaakt moeten worden.

  5. Geweldig he dat men bij verpleegkundige zorg puur naar ziekenhuizen dus de cure kant kijkt. Ik pleit al jaren voor zorgkundigen, dus een Verzorgende IG plus situatie, mensen met een gedegen care kennis en ervaring.

  6. Het is duidelijk dat de steeds toenemende complexiteit van de verpleegkundige zorg vraagt om verpleegkundigen met een HBO-diploma. Een reeks wetenschappelijke studies laat zien dat ligduur, sterfte en onder andere medicatiegebruik afnemen naarmate het opleidingsniveau van verpleegkundigen stijgt. Jammer dat bonden en MBO-raad dit niet erkennen. De huidige werkelijkheid van verpleegkundigen op twee opleidingsniveaus is potsierlijk, onhandig en niet goed voor patienten.