Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Valkenhof eist rectificatie van inspectie

Stichting Valkenhof eist dat de inspectie een rectificatie plaatst van de verpleeghuizenranglijst in de Volkskrant. Ze heeft in 2006 bezwaar gemaakt tegen de gegevens waarop de lijst stoelt.

In de ranglijst van verpleeghuizen die de Volkskrant onlangs publiceerde, staat Valkenhof in de middenmoot. De lijst stoelt op inspectieformulieren uit 2005 en 2006, ingevuld door verpleeghuizen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft de formulieren van Valkenhof in beide jaren gecontroleerd en ze in 2006 gewijzigd. “Een inspecteur die net nieuw was, meende dat wij zaken niet goed hadden ingevuld”, zegt directeur Frans de Boer. “Zo dacht hij dat het ziekteverzuim was gestegen, terwijl dat was gedaald. Hij kondigde aan de gewijzigde vragenlijst openbaar te maken. Toen wij protesteerden, zei de inspectie dat deze inspecteur al na enkele weken zijn baan niet meer had en dat er geen menskracht was om uit te zoeken wie gelijk had.”

De advocaat van Valkenhof sommeert de inspectie binnen veertien dagen een rectificatie aan te bieden aan de Volkskrant.

Hoofdinspecteur Jenneke van Veen heeft die brief nog niet ontvangen, zegt woordvoerder Wouter van der Horst. Hij wijst erop dat de inspectie de gegevens op last van de rechter heeft vrijgegeven. “Jenneke van Veen heeft de dag na publicatie in de krant bovendien uitgelegd dat de lijst gebaseerd is op verouderde gegevens.” Hij denkt dat twee dingen door elkaar lopen. “De ranglijst is gebaseerd op de oude inspectieformulieren, het bewuste rapport over Valkenhof is nieuwer. Dat rapport staat bovendien op onze site (d.m.v. een zoekfunctie, red).”

De Boer reageert: “Het inspectierapport is volgens mij niets meer dan een onderzoek naar de juiste invulling van de formulieren. Feit is dat we in 2005 volgens de inspectie behoorden tot een selecte groep instellingen die weinig risico zou lopen op fouten. In 2006 zou dat zijn omgeslagen in een heel middelmatig functionerende instelling, terwijl we intussen alleen maar verbeteringen konden melden.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Kritiek op ranglijst verpleeghuizen

Persbericht op igz.nl

Volkskrant: ‘Beste verpleeghuizen op platteland’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.