Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van der Ham: ‘RVZ-kritiek niet helemaal onwaar’

Voorzitter Willem van der Ham van de Orde van Medisch Specialisten erkent in het NRC Handelssblad dat er problemen zijn met de macht van medisch specialisten ten opzichte van ziekenhuisdirecties. “Ik was een beetje geschokt, omdat het zo hard wordt neergezet in het rapport en niet helemaal onwaar is.”

Op de vraag waarom de Orde het zo ver heeft laten komen antwoordt de voorzitter: “Dat is niet helemaal eerlijk. We zijn al jaren bezig met het normeren van goede kwaliteit. We maken allerlei indicatoren en richtlijnen. Nu moet er alleen nog beter mee gewerkt worden”, aldus Van der Ham in het dagblad.

Orde als publiekrechterlijke organisatie

De Raad voor de Volksgezondheid & Zorg wil de Orde omvormen tot een publiekrechterlijke organisatie die medisch specialisten de normen desnoods verplicht kunnen opleggen, maar Van der Ham meldt nogmaals dat hij dat geen goed idee vindt. “Wij willen dat de bestuurders en professionals de kwaliteit zelf beter gaan bewaken.”

Zittingsduur directies

In het augustusnummer van Zorgvisie stond al te lezen dat de gemiddelde zittingsduur van zorgbestuurders gemiddeld zeer beperkt is. Eén van de redenen is de macht van medisch specialisten, die niet worden aangepakt door raden van toezicht. “Maar het is overdreven dat wij als specialisten meer macht hebben dan de directies”, meldt Orde-voorzitter Van der Ham. “Wij moeten samen invulling geven aan een goede zorgverlening.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

RVZ wil Orde met gezag

Orde verwerpt RVZ-advies

Orde: ‘Visitaties medisch specialisten openbaar’

RVZ wil tijdelijke vergoeding voor nieuwe medicijnen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.