Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Van Otterloo vindt NZa-steun te laag

Mark van Dorresteijn
Bestuurder Gerrit Jan van Otterloo van de voormalige Meavita-onderdelen Thuiszorg Groningen (TZG) en Haagse Wijk en Woonzorg (HWW) had graag meer steun ontvangen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kende afgelopen week in totaal 37 miljoen staatssteun toe aan de stichtingen. Van de 37 miljoen euro aan balanssteun gaat 15 miljoen naar TZG en 22 miljoen naar HWW.
Van Otterloo vindt NZa-steun te laag

Van Otterloo had om hogere steunbedragen gevraagd. “Het is wel minder en het heeft heel lang geduurd, maar we zullen met deze bedragen proberen rond te komen”. Over het bedrag voor Thuiszorg Groningen wil Van Otterloo echter nog in discussie met de NZa en het departement. Volgens de bestuurder had de overheid ook een project moeten steunen waarin TZG de omslag van haar thuiszorg naar buurtgericht werken realiseert. “De NZa noemt dit een innovatieproject en daarom komt het niet in aanmerking voor steun. Maar het is volgens ons directe zorg die we vergoed willen zien. Daar is het laatste woord nog niet over gezegd.”

Garantiestelling NZa

Annemiek van der Laan, woordvoerder van de NZa, zegt desgevraagd dat de NZa met haar steun alleen de continuïteit van zorg wil waarborgen. “Het gaat bij balanssteun echt om een laatste redmiddel en niet om innovatieprogramma’s te steunen, hoe mooi die ook mogen zijn.” Van de steunbedragen is voor iedere stichting 15 miljoen gegarandeerd door de NZa. Dit is een unieke voorwaarde bij een steunverlening. “De staatssecretaris heeft gezegd dat ze garant zou staan voor de sociale plannen”, zegt Van der Laan. “Daarom hebben wij 15 miljoen gegarandeerd.” De Europese commissie moet deze garantiestelling nog goedkeuren. “Alle steunverleningen moeten door Europa worden goedgekeurd. Maar omdat dit de eerste keer is dat we steun verlenen die niet voor een derde deel terugbetaald hoeft te worden, is het onzeker hoe de commissie hierover zal oordelen.” Als de commissie de aanvraag afwijst, zullen TZG en HWW de bedragen alsnog moeten terugbetalen.

Steun terugbetalen

Over de garanties zegt Van Otterloo: “Het komt nu over alsof wij niet voldoen aan de eis dat minstens eenderde van de steun terugbetaald moet worden. Dat klopt niet. We hebben voor HWW al 19 miljoen euro schuld weggewerkt en dat kun je zien als een eigen bijdrage van 45 procent. In het geval van Groningen gaat het om 37 miljoen dat is weggewerkt, wat neerkomt op ongeveer vijftig procent aflossing.” Van Otterloo merkt tot slot nog op geen serieuze voorstellen van kopers onder ogen gehad te hebben. “Men denkt met een brief en een bv al zomaar een deel van onze zorg over te kunnen nemen. Ik heb geen serieus bod gezien.”

Kort geding ZorgZaak

Directeur Ruud Slot van zorgaanbieder ZorgZaak die in dezelfde regio als TZG opereert, zal naar de rechter stappen vanwege de steunverlening. “Ik vind het onzin dat de continuïteit van zorg in gevaar is. Wij kunnen in de regio met een groep aanbieders best zorg overnemen. Die inboedel is dan het probleem van de curator.” Slot vindt het daarbij onzin dat een reorganisatie richting buurtgericht werken ondersteund moet worden met overheidsgeld. “De ZorgZaak heeft de volledige reorganisatie naar een loondienstorganisatie ook zelf moeten bekostigen. Meavita stapelt eerst fusie op fusie onder de noemer dat dit efficiënter zou zijn en beter voor de klanten. En dan nu gaan decentraliseren, en zonder enig gevoel van schaamte een bijdrage uit collectieve middelen vragen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Weblog: ‘De NZa wikt, VWS beschikt’

‘Ton per maand voor interim-bestuur Meavita’

‘Kopers Thuiszorg Groningen buitenspel gezet’

‘Doodsteek Meavita afkomstig van Bussemaker’

10 REACTIES

  1. De eerste interimmer is inmiddels, op basis van een menings verschill, vertrokken bij Thuiszorg Groningen. Wellicht dat dhr. van Otterloo door het te lage steun bedrag van de NZA te weinig geld heeft voor deze man?! Of wellicht heeft het dictatoriale regiem geen belang bij een eigen mening? Of is het een verschijnsel van een zinkend schip?
    Kortom een prima ontwikkeling. Komt de steun wellicht toch nog terug naar het AWBZ budget voor 2010.

  2. Lees alle reacties
  3. Heb er wat langer over na moeten denken dan gebruikelijk. Feitelijk zijn wij, als Thuiszorg Groningen medewerkers, er debet aan dat en deze site discussies plaats vinden en dat ons management en bestuurder wegkomen met deze, blijkbaar ondoorzichtige en zeer verdrietige soap.
    Als wij nu besluiten om te vertrekken bij Thuiszorg Groningen dan volgen onze klanten met ons. Wij kunnen ons dan, zoals de media schets aansluiten bij kleine organisaties of een eigen thuiszorg organisatie beschikken. Wij bepalen immers de continuïteit van zorg, niet mevrouw Bussemaker, niet dht. Van Otterloo en niet de publieke opinie. Persoonlijk ga ik ervoor om over te stappen naar een andere aanbieder. Zal mijn klanten informeren en ga ervan uit dat zij met mij meegaan. Ik ben immers de bindende factor, nier onze bestuurder! Ik geef ze toch dagelijks zorg, niet onze bestuurder! Ik vang ze toch op als het even minder gaat!
    Kortom, ik wil mijzelf nog recht in de ogen kunnen blijven kijken en tegen mijn klanten kunnen zeggen dat ik voor dit vak heb gekozen omdat ik iets voor mijn medemens wilde betekenen, niet omdat ik de falende organisatie waarvoor ik werk wil blijven steunen.
    Mevrouw Spiering, u kunt op mij rekenen.

  4. Opvallend. In de berichtgeving rondom het faillissement van Thuiszorg Groningen wordt aangegeven dat dit bedrijf een schuld achterlaat van tussen de 6 en 11 miljoen euro. Dhr van Otterllo geeft nu aan al 37 miljoen terug verdiend te hebben ? Bij mij slaat de vertwijfeling toe. Of hulde aan de man die in amper 8 maanden tijd noodlijdend weet om te buigen naar 37 miljoen schuld te hebben weggewerkt of, zoals in een andere reactie te lezen; hoe geloofwaardig kom je in vredesnaam over!
    Dan ook nog te durven aangeven dat je de steun te weinig vind en dat je je er wel mee moet zien te redden?? Onvoorstelbaar!
    Heb het al eerder aangegeven de marktwerking wordt hier de nek omgedraaid. M.i.z. is een directe financiële injectie zonder terugbetaal regeling in deze je reinste concurrentie vervalsing. VWS u faalt door de NZA dit toe te staan. Toch is het niet alleen de staatssecretaris die haar medewerking verleent aan deze concurrentie vervalsing. Zoals ik in een eerder commentaar heb mogen lezen heeft Thuiszorg Groningen al voor 93% haar omzet behaald v.w.b. de huishoudelijke zorg. Dit betekent dat zij in het kader van de WMO gunningen hebben gekregen. Vind de rol van deze gemeenten ook opmerkelijk omdat zij een bedrijf, dat begin dit jaar nog onderuit is gegaan, gunnen. Welke financiële garanties zijn hiervoor afgegeven?
    Hulde aan de ZorgZaak zij durven in ieder geval dit onrecht naar de rechter te brengen.
    Alle succes!

  5. Wederom een vorm van wanbeleid onder de vleugels van VWS. Het gezichtsverlies voor Mw. Bussemaker en Dhr. Klink was natuurlijk te groot, want met het failliet van weer twee grote thuiszorgorganisaties en meerdere kleinere zal anders pijnlijk blootleggen dat hun beleid niet werkt. Het begrip marktwerking is een farce.
    Van Otterloo is hierbij gewoon een zetbaasje van VWS en een deel van de zittende politiek.
    Schande.
    Voor de goede orde: De zorg die wordt uitgevoerd is niet te duur in Nederland en in 99 van de 100 gevallen gewoon goed. De grote onkosten zitten in de bureaucratische dictatuur die ons allen is opgelegd door VWS, NZA, Zorgkantoren, gemeentes en alle andere door overheden ingevoerde instituutjes en de steeds wisselende en toenemende werkdruk vanwege regeltjes, wetjes en procedures.

  6. Van Otterloo: ‘Niemand heeft zich gemeld bij de curator’
    12 oktober 2009 Zorgvisie
    Van Otterloo merkt tot slot nog op geen serieuze voorstellen van kopers onder ogen gehad te hebben. “Men denkt met een brief en een bv al zomaar een deel van onze zorg over te kunnen nemen. Ik heb geen serieus bod gezien.”
    Zorgvisie 2 december
    Van Otterloo : altzheimer light??

  7. Onbegrijpelijk dat de NZa deze steun verleent. op deze manier kunnen we wel stoppen met de marktwerken. De continuiteit naar client had prima door andere zorgaanbieders kunnen worden overgenomen. Ook voor de medewerkers had hiermee in continuiteit kunnen worden voorzien. Ik vind het onbegrijpelijk dat een organisatie die zich zelf door een agressieve benadering van de markt nu in de problemen zit, op deze wijze met gemeenschapsgeld wordt gefinancierd. De heer van Otterloo voert met verve zijn opdracht uit en dat siert hem. Het beleid van de overheid in deze is onbegrijpelijk en een beloning voor slecht bestuur.
    Hiermee is uiteindelijk niemand gediend.

  8. Ik ken niet alle ins en outs maar het lijkt mij dat de heer van Otterloo doet waar hij voor gevraagd is. Meavita doorstarten.
    De minister wil marktwerking in de zorg, iets wat met deze steun naar mijn mening valse concurrentie is. Ben dan ook benieuwd hoe de NMA hier over denkt.
    In het verleden heeft Meavita andere (gezonde) zorginstellingen door te lage tarieven aan te besteden uit de markt gewerkt en nu moeten die te lage tarieven alsnog aangevuld worden.
    Ook hier moeten we constateren dat de Zorg ziek geworden is.

  9. Schandalig de reactie van de heer van Otterloo. Hij is zeker bangb dat zijn idiote hoge vergoeding niet meer betaald kan worden.
    De steun die Bussemaker verleent is helemaal niet nodig.
    Er staan thuiszorgzorginstellingen in de rij om de zorg van Meavita over te nemen. Dit kost Bussemaker niets. Ze is toch voorstander van kleinschaligheid in de zorg. Deze steun is dus overbodig en weggegooid geld. Dit gaat uit de AWBZ pot en daardoor ten koste van de gezonde thuiszorginstellingen.
    U moet zich schamen heer van Otterloo om zo met geld van de premiebetalers om te gaan.
    U bent een manager van niks.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.