Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Van Rijn bekijkt alternatief langdurige zorg

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid heeft in hoofdlijnen een overeenstemming bereikt met de organisaties van zorgconsumenten en werkgevers over de langdurige zorg. Dat meldt vakblad Zorg en Welzijn. Het gaat om een alternatief voor het regeerakkoord en omvat meer eigen regie en een persoonsgebonden bekostiging van zorg.
Van Rijn bekijkt alternatief langdurige zorg
Foto: Jacques Zorgman

Een belangrijk onderdeel van het plan is dat er goed wordt gekeken naar wat de cliënt zelf kan en wat er in zijn omgeving geregeld kan worden, zo meldt Zorg en Welzijn. De werknemersorganisatie Actiz, en de cliëntenorganisaties CG Raad, NPCF, Platform VG, Loc Zeggenschap, Per Saldo en de koepel van ouderenorganisaties CSO pleiten voor een meer vraaggestuurde zorg. Samen met de cliënt wordt bepaald wat precies de zorg- en ondersteuningsvraag is. Daarna wordt gekeken naar wat hij zelf in de omgeving kan regelen. Vervolgens welke aanvullende zorg en ondersteuning nodig is. De cliënt beslist daarna of hij zelf het budget gaat beheren of dat hij dat uitbesteedt. De cliënt kiest ook zelf wie de zorg en ondersteuning gaat leveren.

Wettelijke aanspraak

‘Noodzakelijke zorg hoort een wettelijke aanspraak te zijn. Voor ondersteuning geldt dat er eerst gekeken wordt wat mensen nodig hebben en vervolgens wat iemand aan eigen verantwoordelijkheid kan dragen’, zo luidt het plan. Cliënten zouden afhankelijk van hun wensen de aanvullende zorg uit eigen middelen kunnen betalen.

Besparing van twintig procent
Volgens de partijen kan een meer vraaggestuurde zorg een besparing van 20% opleveren. ‘De kosten voor zorg en ondersteuning kunnen dalen als er echt goed op maat geïndiceerd wordt’, menen de werkgevers en de organisaties van zorgconsumenten. ‘Er wordt nu veel overbodige zorg geleverd of ondoelmatig zorg geleverd.’

Overeenstemming
De staatssecretaris is het volgens de Volkskrant in grote lijnen eens geworden met de plannen van de organisaties en laat het plan nu doorrekenen en uitwerken. Hij is nog niet overtuigd van de zeggenschap van de cliënt over het zorgbudget, aldus de krant. Bovendien moet hij nog overeenstemming bereiken met de zorgverzekeraars en de gemeenten, die verantwoordelijk worden voor de AWBZ-zorg buiten de verpleeghuizen.

Geen overeenstemming
Volgens Per Saldo is er absoluut geen overeenstemming over de langdurige zorg tussen staatssecretaris Van Rijn en patiënten- en cliëntenorganisaties. ‘Per Saldo is samen met de CG-Raad, LOC, CSO, Platform VG en patiëntenfederatie NPCF in overleg met de staatssecretaris. Het idee is dat de organisaties als serieuze partner worden gezien en de gepresenteerde visie wordt meegenomen in de besluitvorming.’

Voorwaarden
ActiZ organisatie van zorgondernemers laat weten dat Van Rijn nog andere ideeën over de bekostiging heeft, maar dat de ingediende plannen volgens de staatssecretaris en VWS goed passen bij de beoogde extramuralisering. ‘De staatssecretaris zegt onze richting te begrijpen, maar heeft er nog geen akkoord opgegeven’, laat woordvoerder Bernadet Naber weten. ‘Wij gaan akkoord met de bezuinigingen van 3 miljard– en dat is nogal wat -, maar dan moet de staatssecretaris wel akkoord gaan met de voorwaarden: een persoonsvolgend budget en af van de bureaucratie. Wat ons betreft kan hij tekenen bij het kruisje. Maar of dat morgen of over een maand gebeurt, dat weten we niet.’

Pgb
Naber onderstreept dat het persoongebonden budget niet terugkomt. ‘Cliënten krijgen geen geld op hun rekening gestort zoals bij het pgb, maar ontvangen een zorgbewijs voor een bepaald bedrag dat zij zelf kunnen indienen bij een zorgverlener. Niet alleen krijgt de cliënt meer eigen regie, hij krijgt ook meer grip op de kwaliteit van de zorg.’

2 REACTIES

  1. In grondbeginsel een goed en zuiver plan, ik juich het plan met name toe omdat de zorgaanbieder geen rol meer speelt in de ‘indicatie’. Nu heeft elke zorgaanbieder belang bij een grote indicatie en zal dus in veel gevallen maximaal aanvragen en inzetten. Dat is een verkeerde prikkel.
    Daarnaast blijft met dit plan de zelfregie goed overeind terwijl de mogelijkheid tot frauderen geminimaliseerd wordt.
    Een goede denkrichting dat veel praktische problemen zal kennen maar wel een zuivere grondslag heeft.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.