Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn: ‘Beloning toezichthouders blijft maatwerk’

Stef van Delft
Het is aan instellingen en hun toezichthouders om te bepalen wat een reële beloning is voor hun leden van de raad van toezicht. Wel moet die beloning passen binnen de normen die de overheid daarvoor heeft gesteld. Dat schrijft staatssecretaris Van Rijn van VWS in antwoord op Kamervragen van de SP.
Van Rijn_450.jpeg

Onlangs ontstond onrust over de beloning die toezichthouders van Patyna zichzelf wilden toekennen. Het Friese Patyna ontstond begin dit jaar als fusie van Zorggroep Plantein en Zorggroep Tellens. Voorzitter Henk Wilbers zou in plaats van 11.000 euro ruim 21.000 euro gaan verdienen. De andere leden, Irene Barends, Avine Fokkens en Sjoukje Faber zouden hun toezichtsbeloning zien stijgen van ongeveer 7000 euro naar 14.500 euro.

Afgezien van hoger salaris
Hierop ontstond grote onrust binnen de organisatie en in de regio waarin Patyna haar werkzaamheden verricht. De toezichthouders besloten vervolgens weer af te zien van hun voorgenomen salarisstijging. In onderling overleg bekijken raad van toezicht, cliëntenraad en ondernemingsraad of de beloning in de toekomst nog wordt aangepast. Deze ontwikkeling geeft Van Rijn ‘(…) het vertrouwen dat er in deze een goede maatschappelijke afweging zal worden gemaakt’.

Hogere bezoldiging mogelijk
Volgens de nieuwe normen van WNT-2 mag een voorzitter van een raad van toezicht in de zorg maximaal zo’n 27.000 euro aan bezoldiging ontvangen, 15 procent van het toegestane maximum salaris van een bestuurder. Voor een lid van de raad van toezicht geldt een maximum van 10 procent, 18.000 euro.  Deze maxima voor toezichthouders in de zorg liggen met de komst van WNT-2 een stuk hoger dan voorheen.

Maximum niet opportuun
‘Het is de Tweede Kamer die destijds de maximum percentages heeft verhoogd’, zegt directeur Marius Buiting van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in de Zorg, NVTZ. ‘Daarvoor zat die bepaling niet in het wetsvoorstel en het was ook niet het idee van de NVTZ om die percentages te verhogen.’ Wat in eerste instantie bij Patyna gebeurde, gaat volgens Buiting precies in tegen de lijn die de NVTZ voorstaat: ‘Ik ben blij dat de toezichthouders van Patyna hun eerdere besluit hebben teruggedraaid. We adviseren onze leden om hun beloningen alleen te verhogen als daar echt een goede reden voor is. Hoe dan ook is het niet opportuun om dan meteen op het maximum salaris te gaan zitten.’

Stijging wel verwacht
Tot nu toe zijn de vergoedingen voor toezichthouders in de zorg altijd de laagste geweest in vergelijking met andere semi-publieke sectoren zoals woningbouwcorporaties en verzekeraars. ‘Dat blijkt telkens weer uit de onderzoeken naar commissarissen en toezichthouders’, stelt Buiting.
Dat toezichthouders in de zorg de komende jaren meer salaris gaan ontvangen, ligt wel in de lijn der verwachting. Van hen wordt sinds enkele jaren ook meer verwacht: niet alleen maar toezien op het functioneren van de bestuurder, maar ook een bredere blik hebben voor de hele besturing van een organisatie. Dat betekent ook dat zij zich vaker en meer dan voorheen laten informeren door onder andere medewerkers, ondernemingsraden, cliënten, verzekeraars en banken. Toezichthouden gaat daarmee meer tijd kosten en dat zal zich naar verwachting gaan vertalen in hogere beloningen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.