Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Van Rijn blijft positief over regelarme zorg

Careyn is vooralsnog de enige zorgorganisatie die gestopt is met het project regelarme zorg. De andere 24 lopende experimenten gaan gewoon door, stelt staatssecretaris Martin van Rijn in een Kamerbrief.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Van Rijn blijft positief over regelarme zorg

Zorgvisie bracht op 15 oktober het bericht dat Careyn stopt met regelarme zorg vanwege meer regels. Vervolgens werden daar Kamervragen over gesteld door PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk. Van Rijn besloot te reageren met een Kamerbrief.

Einde experiment

In de brief zet Van Rijn uiteen waarom Careyn is gestopt met het experiment. Primaire reden voor Careyn om mee te doen was dat zij een inhoudelijke bijdrage wilden leveren aan het denken over de toekomst van de langdurige zorg. De resultaten van het experiment komen later dan de hervorming plaatsvindt, waardoor voor Careyn de noodzaak afneemt. Daarnaast bleek de borging van

2
16

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. Het huidige woud aan regels, zorgbreed opgeteld, is een gevolg van de enorme wildgroei aan indirecte, vaak procesmatige kwaliteitsindicatoren en -keurmerken waarmee men in de afgelopen jaren meende de kosteneffectiviteit van de zorg te moeten managen. Dat woud moet en kan flink uitgedund worden, gezien dat er systemen ontwikkeld zijn die eindpuntmeting doen, in casu pathologieverloopassessment en patiënttevredenheidsmeting, de twee primaire zaken waar het om gaat. Zie http://www.gezondezorg.org/performance-assessment.
    Wat ik echter niet begrijp is dat er een apart experiment Regelarme Zorg gestart is. Een bijna unanieme Tweede Kamer heeft namelijk eind 2011 de motie Smilde c.s. aangenomen, die om uitkomstfinanciering vroeg per uiterlijk 2020. Uitkomstfinanciering (‘pay 4 performance’ was een betere term geweest) wordt daarin omschreven als betaling van de zorgaanbieders op basis van gemeten daadwerkelijke zorgresultaten. Dat moet in de plaats komen van de enorme hoeveelheid indicatoren en keurmerken. Zie http://www.gezondezorg.org/p4p.
    Mede op basis van die wens is het Kwaliteitsinstituut opgericht, dat al druk bezig is om systemen te ontwikkelen om die daadwerkelijke zorgresultaten te kunnen meten. Is de motie, die aangenomen werd voordat dhr. Van Rijn staatssecretaris werd, dhr. Van Rijn dan geheel ontgaan? Zo niet, waarom dan toch een apart experiment, als uitkomstfinanciering al in 2020 gerealiseerd moet zijn?

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.