Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn: ’Direct ingrijpen bij verpleeghuizen’

Redacteur Zorgvisie
Als een verpleeghuis niet is staat is om kwalitatief goede zorg te leveren, moet er direct worden ingegrepen. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn in een schriftelijk overleg met de Tweede Kamer.
Van Rijn Groot.jpeg

Gisteren werd duidelijk dat vijf van de elf verpleeghuizen die in juli op de IGZ-lijst in categorie 1 stonden, daar nog steeds niet vanaf zijn. De VVD vroeg al eerder aan Van Rijn wat er gebeurt met de verpleeghuizen die hun zorg niet voldoende hebben verbeterd. ‘Wanneer verpleegzorginstellingen niet in staat zijn de zorg te leveren die hun cliënten nodig hebben, acht ik het vanuit het belang van de bewoners noodzakelijk dat daar direct wordt ingegrepen, om de zorg voor deze ouderen direct te verbeteren’, antwoordt Van Rijn nu in het schriftelijk overleg.

Verbeteringen bij verpleeghuizen
Verpleeghuizen moeten er zelf voor zorgen dat verbeteringen worden doorgevoerd, vindt Van Rijn. Die verbeteringen moeten ervoor zorgen dat medewerkers de randvoorwaarden voor goede zorg tot hun beschikking hebben. Als dit niet gebeurt, moet er snel worden ingegrepen, schrijft de staatssecretaris. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren door de IGZ, die een aanwijzing kan geven of, als er daarna nog niet voldoende is verbeterd, een last onder dwansgom of een last onder bestuurdersdwang kan opleggen. Dat kan ertoe leiden dat verpleeghuizen geen nieuwe cliënten meer mogen aannemen, of dat cliënten worden overgeheveld naar andere verpleeghuizen in de omgeving. Ook kan de IGZ besluiten een extra bestuurder aan te stellen om het proces te overzien.

Interventieteams van Van Rijn
De staatssecretaris herinnert de VVD er bovendien aan dat ook interventieteams maatregelen kunnen nemen bij verpleeghuizen die de kwaliteit van zorg niet op orde hebben. Zij kunnen onder meer ‘bestuurlijke knelpunten wegnemen’. Tot nu toe zijn er nog geen interventieteams ingezet, schrijft Van Rijn. ‘Inzet is afhankelijk van de bevindingen van de Inspectie. Of dit bij de elf instellingen die in juli binnen categorie 1 van de IGZ-lijst vielen het geval zal zijn, gaat blijken uit de toegezegde actualisatie.’

Dossier ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven. Lees meer

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.