Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Van Rijn: ‘effecten bezuiniging ouderenzorg niet te voorspellen’

Het is niet op voorhand te zeggen wat de koopkrachteffecten zullen zijn van de maatregelen die het nieuwe kabinet neemt in de ouderenzorg. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) in antwoord op Kamervragen over de koopkrachteffecten van de bezuiniging in de AWBZ en Wmo.
Van Rijn: ‘effecten bezuiniging ouderenzorg niet te voorspellen’

Staatssecretaris Van Rijn verwacht niet dat de bezuinigingen van 1,7 miljard euro op de thuiszorg en 1,1 miljard euro op de huishoudelijke hulp zullen resulteren in koopkrachtverlies van 18 procent tot 63 procent voor zorggebruikers. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen van Keijzer en Heerma (CDA). De Kamerleden baseren zich in hun vragen op het rapport dat adviesbureau Gupta Strategists vorige week uitbracht. Het adviesbureau heeft in zijn onderzoek het koopkrachtverlies in twee verschillende scenario’s uitgerekend. Gupta voorspelt dat het koopkrachtverlies kan oplopen van 18 procent tot maar liefst 63 procent.

Precieze effecten

Van Rijn schrijft niet zulke grote effecten te verwachten, maar geeft geen cijfers over wat wel te verwachten valt. ‘Het is op voorhand niet te zeggen wat de precieze effecten zullen zijn. Gupta roept de overheid op tot het aangaan van een maatschappelijk debat over de beoogde versobering. Het kabinet zal de voorstellen uitwerken met een open houding naar de samenleving en in overleg met de gemeenten en de doelgroep.’

Kostenexplosie

Op de vraag of ouderen en mensen met een handicap met een midden- en hoger inkomen onevenredig hard in hun koopkracht getroffen zullen worden, geeft Van Rijn geen eenduidig antwoord. Hij schrijft: ‘Niets doen zal uiteindelijk grote gevolgen hebben voor de meest kwetsbaren in onze samenleving (zowel financieel als medisch) als gevolg van de kostenexplosie in de langdurige zorg. Nu ingrijpen geeft de gelegenheid om deugdelijke en houdbare regelingen te maken in het belang van de patiënten en cliënten.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Bezuinigingen AWBZ funest voor koopkracht

Bezuinigingen ouderenzorg

7 REACTIES

  1. Koopkrachtverlies,aan beide kanten.De zorgvrager is gemiddeld
    350 € en nog meer kwijt afhankelijk wat de zorgvraag is.
    Daarnaast wie neemt nog zorghulpen en of helpenden aan want dat is nu al bekend een uitsterven ras……ontslagen geen werk geen inkomsten!!!!Wie gaat dat allemaal betalen?

  2. Lees alle reacties
  3. 2.8 miljard evenredig gedeeld door 770.000 zorggebruikers is 3636,36 per jaar koopkrachtverlies. Hoeveel procent het is van iemands inkomen is afhankelijk van dat inkomen. Het rapport geeft als gemiddelde besteedbare inkomens laag 14.000; midden 20.000 en hoog 37.000. In % is hun koopkrachtverlies dan 26% voor de lage inkomens, 18% voor de middengroep en 9% voor de hogere inkomens. Nadat er heel flink aan de knoppen gedraaid is vrees is dat uiteindelijk alle groepen minstens 20% van hun besteedbare inkomen gaan inleveren.

  4. Pak toch gewoon een allochtoon meisje met een uitkering en betaal die zwart; werken ook nog beter dan de Nederlandse en je hebt geen enkele verplichting en komen altijd en op tijd. Thuiszorg komt niet, komt te laat of komt als stage (ja, ik ben er wel maar weet eigenlijk niks) etc etc !!!). Ze dwingen ons toch om zo te handelen en volgzaam als we zijn doen we dat maar.

  5. Het gaat altijd maar over de ouderen en gehandicapten. Ik geloof dat de blessures die sporters oplopen niet in de berekeningen worden meegenomen. De kosten hiervan zijn m.i. vele malen groter (oa. ziekteverzuim, therapie etc) dan de huishoudelijke hulp voor ouderen en gehandicapten.

  6. Het is heel simpel, een oudere met een inkomen van 1500 euro ( dat heeft lang niet iedereen) moet zelf 200 euro per maand aan huishoudelijke hulp betalen 4 weken x 3 uur x 16 euro. Dan 2 keer per week hulp bij het douchen, 1,5 uur per week a 25 euro per uur x 4 weken is 150 euro. Koopkrachtverlies 350 euro dat is ruim 20 % koopkrachtverlies alleen al in deze situatie. Ga ik uit van minimale zorginzet, en een relatief hoog inkomen voor een oudere.

  7. Voorspellingen, verwachtingen, 18 of 63 procent, retoriek, een open houding naar de samenleving en een maatschappelijk debat.
    Een gemiddeld project met een veel lagere impact dan voorliggend re(a)geerakkoord zou daar al lang op gesneuveld zijn; aan de voorkant wel te verstaan, bij de presentatie ervan aan de opdrachtgever en budgethouder..

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.