Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Van Rijn geeft zegen aan ‘oma veiling’

De werkwijze van gemeenten die huishoudelijke verzorging inkopen op een online veiling levert geen problemen op zolang dit binnen de wettelijke kaders gebeurt. Dat antwoordt staatssecretaris Marti van Rijn (VWS) in antwoord op Kamervragen.
Van Rijn geeft zegen aan ‘oma veiling’
Foto: ANP - Pieter Franken

Van Rijn heeft navraag gedaan bij een aantal betrokken gemeenten en het bedrijf Stipter dat de gewraakte internetapplicatie aanbiedt. De gemeenten overtreden bij het gebruik van de webapplicatie geen wetten en regels. Ook is er volgens hem geen sprake van een ‘race to the bottom’ wat betreft het uurloon van de thuiszorgmedewerkers.

Veiling

Stipter biedt een online veiling aan die de uitvoering van een door de gemeente gekozen inkoopstrategie faciliteert. De applicatie biedt een platform waar aanbieders aan gemeenten offertes kunnen uitbrengen voor ondersteuning aan individuele burgers. Het veiling-element bestaat eruit dat de aanbieders hun geoffreerde prijzen kunnen aanpassen in reactie op nieuwe offers van andere aanbieders. Dit binnen een vastgestelde periode.

In lijn

De huidige Wmo en ook het wetsvoorstel Wmo 2015 bieden een wettelijk kader voor het systeem. Gemeenten zijn verplicht om passende ondersteuning te bieden aan mensen. En deze ondersteuning moet voldoen aan de gestelde eisen. ‘Met dit wettelijk kader als uitgangspunt hebben gemeenten voorafgaand aan de toewijzingsprocedure raamovereenkomsten afgesloten met aanbieders die voldoen aan het vereiste kwaliteitsniveau’. Bij de uitvoering geldt dat de criteria die de gemeente hanteert om de biedingen te beoordelen in lijn moeten zijn met de uitgangspunten die de gemeenteraad heeft vastgesteld in het kader van de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Kwaliteitseisen

De gemeenteraad is verplicht om op basis van artikel 21a van de Wmo een reëel basistarief vast te stellen voor de huishoudelijke verzorging. Dit basistarief vormt ook het minimumtarief dat een aanbieder kan offreren. Daarmee is volgens Van Rijn altijd sprake van een tarief waarmee het uitbetalen van cao-lonen mogelijk is. Bovendien is in het wetsvoorstel Wmo 2015 geregeld dat gemeenten bij verordening regels stellen om te waarborgen dat er een goede verhouding is tussen de prijs van een voorziening en de eisen die worden gesteld aan de kwaliteit. Daarbij wordt rekening gehouden met de deskundigheid van de beroepskrachten en de arbeidsvoorwaarden.

2 REACTIES

  1. Van Rijn geeft ”Oma Veilig” bedoeld wordt dat veiling van WMO opdrachten kan! en dat prijzen fatsoenlijk zijn!
    Zolang beloningstarieven niet openbaar zijn is de opmerking van de staatsecretaris Van Rijn tekst om gaten te vullen! Het zegt niets over het algemeen belang van SOORT WERK – OVERDAG – AVOND – WEEKEND – TARIEVEN – RISICO’S – BASISINKOMEN. Het liberale gedachtengoed in NL krijgt steeds meer de overhand en de patient is lastig, kost geld is afhankelijk van wispelturige ambtenaren van het hoogste soort!

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.