Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Van Rijn: ‘Geen stopwatchzorg meer’

Mensen die thuiszorg nodig hebben, kunnen in de toekomst meer tijd en aandacht krijgen van hun verzorgenden. Als het aan staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) ligt, hoeven de thuiszorgmedewerkers hun werk straks niet per minuut in te delen en te registreren. Uitspraken hierover in De Telegraaf vrijdag worden bevestigd door zijn woordvoerder.
Van Rijn: ‘Geen stopwatchzorg meer’

Van Rijn wil dat er een nieuw soort wijkverpleegkundige komt die bepaalt welke zorg de hulpbehoevende nodig heeft. Nu is de zorgindicatie leidend. Die hulp wordt tot op de komma ingevuld. Dat levert een hoop papieren rompslomp op waar de thuiszorgers veel tijd aan kwijt zijn.

Afstemming

De thuiszorgmedewerkers worden voortaan niet meer betaald voor het aantal bezoeken dat op een dag is afgelegd maar voor hun inzetbaarheid op die dag, zo is het idee. Zo kan de hulp beter worden afgestemd op de werkelijke behoefte.

Geld besparen

Van Rijn werkt aan een modernisering van de verpleging en zorg, die begin 2015 ingevoerd moet zijn. De Tweede Kamer moet er nog mee instemmen. De wijzigingen moeten ook veel geld besparen. In 2017 moet de langdurige zorg net zo duur zijn als die nu is: ruim 27 miljard euro per jaar, aldus de woordvoerder. (ANP)

2 REACTIES

  1. Ik vrees dat Antoinette gelijk heeft. Als er al iets doorgevoerd wordt, gaat het dezelfde weg op als de regelarme instellingen. Alle instanties moeten een dergelijke beslissing ondersteunen. Ik vrees echter dat de minister het al lang niet meer in de hand heeft en dat is niet begonnen bij van Rijn. Hoe goed hij het misschien ook bedoeld. Samengevat: leuke uitspraak voor de politiek. Praktisch al niet meer haalbaar. Ik vraag me overigens af hoe e.e.a. rijmt als alles naar de zorgverzekeringswet gaat. Zorgverzekeraars willen nl graag wel minuutje/ factuurtje. Daar is nl veel geld te verdienen, door de zorgeenheden zo veel mogelijk op te splitsen (en liefst of formele gronden) af te keuren.

  2. Lees alle reacties
  3. Ondanks aangenomen moties in de Tweede Kamer bleef de stopwatch: het ministerie van Financiën vond dat zonder tijd te schrijven door de thuiszorgmedewerkers niet een eigen bijdrage gevraagd zou kunnen worden aan patiënten. Hopelijk lukt het deze staatssecretaris van VWS wel om het ministerie van Financiën te overrulen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.