Van Rijn: ‘Gemeente mocht komst zorginstelling blokkeren’

Gemeente Aa en Hunze overtrad geen regels toen het 24 begeleid-wonen plaatsen voor mensen met autisme weigerde. Dat meldt staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) in antwoord op Kamervragen. De gemeente weigerde omdat het woonzorgproject 1,2 miljoen euro aan Wmo-budget per jaar zou kosten.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
st-rijn.jpeg

Het college van burgemeester en wethouders van het Drentse Aa en Hunze blokkeerde eerder dit jaar een project waarbij van een failliet hotel een woonproject voor 24 mensen met een autistisch stoornis gemaakt zou worden. Om dit mogelijk te maken moest de gemeente een wijziging van de gebruiksfunctie van het gebouw afgeven en weigerde dat te doen. Als de woonzorgvoorziening er wel was gekomen was er sprake van een extra financiële last. Er zou extra Wmo-ondersteuning nodig zijn en dat zou jaarlijks 1,2 miljoen euro kosten.

Afstemming
In antwoorden van 15 augustus aan Kamerlid Otwin van Dijk en Agnes Wolbert

2
31

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. En wat had de staatssekretaris moeten doen: in de WmO het beginsel van de gemeente van laatstelijk thuisbehoren moeten invoeren(voor verblijf in de inrichting). Deze gemeente bleef betalen, indien iemand elders opgevangen werd, zo was het ook geregeld onder de ABW1965.

  2. Lees alle reacties
  3. Bijzonder dat de Staatssecretaris meegaat in het argument voldoende regionale capaciteit. De toegang tot beschermd wonen is immers landelijk dus zou er naar de landelijke vraag gekeken moeten worden. Zeker voor een doelgroep waarbij ik mij kan voorstellen dat die in beperkte mate voorkomt in een regio zou je dit juist landelijk moeten bezien.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.