Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Van Rijn: ‘Hervorming langdurige zorg moet zorgvuldig’

Ook als er geen financiële crisis zou zijn en al het geld dat nu weglekt via fraude en verspilling kon worden geïnd, dan nog zou er moeten worden gesproken over de toekomst van de langdurige zorg. Die boodschap had staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) maandag voor de kritische Tweede Kamer die boordevol vragen zat over zijn plannen waarin de langdurige zorg (AWBZ) op de schop gaat.
Van Rijn: 'Hervorming langdurige zorg moet zorgvuldig'

Van Rijn wil het roer omgooien om deze zorg betaalbaar te houden voor degenen die het nodig hebben. ‘800.000 mensen maken er nu gebruik van en daar kunnen we trots op zijn. Om het in stand te houden voor ouderen en mensen met een beperking moeten we nadenken over hervormingen.’

Zoektocht naar steun
SP, PVV en 50PLUS zijn tegen zijn plannen, de andere oppositiepartijen begrijpen de noodzaak van deze reorganisatie. Maar ze hebben hun wensenlijstjes. Van Rijn heeft de steun van meer partijen dan alleen VVD en PvdA nodig om de hervorming door de Eerste Kamer te krijgen.

Vragen
Waar de Kamer tot in detail inging op veranderingen, wilde Van Rijn het alleen nog hebben over de hoofdlijnen. Meer details over de uitwerking volgen later. De bewindsman begreep het spervuur aan vragen. ‘Het is goed dat er zoveel aandacht is voor deze belangrijke hervorming, die veel vraagt van burgers en zorgverleners, en die ook zorgt voor een bestuurlijke hervorming. Het moet zorgvuldig’.

10-uursgrens
Van Rijn kwam de Kamer maandag al tegemoet, onder meer op het gebied van het persoonsgebonden budget (pgb) waarmee mensen zelf hun zorg kunnen regelen. Wie minder dan 10 uur begeleiding nodig heeft, komt nu niet in aanmerking voor een pgb. Van Rijn gaat op aandringen van de oppositie bekijken of dat strikte aantal uren kan vervallen en er inhoudelijke criteria kunnen komen om te bepalen of iemand in aanmerking komt voor een pgb.

CDA
Mona Keijzer (CDA) zocht nadrukkelijk een handreiking van het kabinet. Zij vraagt zich af waarom de wet moet worden aangepast om gemeenten meer mogelijkheden te geven om een aanvraag van iemand af te wijzen. Van Rijn weet nog niet of de wet hiervoor moet aangepast, maar hij wil dit punt dat de gemeenten opwerpen wel onderzoeken. Gemeenten moeten van hem echt maatwerk leveren. ‘We vragen ze niet alleen naar het gebrek te kijken. Ze kunnen ook besluiten thuishulp te geven om een overbelaste mantelzorger te ontlasten.’ (ANP)

2 REACTIES

 1. Het volgende geschreven naar de EO:
  De uitzending met staatssecretaris van Rijn (over de zorg) en Tineke Ceelen en Halsema (over de vluchtelingen in Syrie) gezien en gevolgd.
  Het kan een nadeel en voordeel zijn als je kunt lip-lezen.
  Zagen jullie niet dat van Rijn, tijdens de uitleg van Halsema en Ceelen over de mensonterende toestanden qua huisvesting, eten en voorzieningen in de tentenkampen in Syrie — alsmaar zat te mompelen — voor een lip-lezer duidelijk zichtbaar — ‘Ja, maar dat hebben mijn hulpbehoevende ouderen, zieken en gehandicapten in de verpleegtehuizen precies hetzelfde’.

 2. Lees alle reacties
 3. Gisterenavond in Knevel en vd Brink is weer en helaas gebleken hoever van Rijn (met Schippers) van de zorg afstaan.
  Ik ben van 1938 en heb flink gestudeerd (hoger onderwijs) en ’s avonds tot mijn 36e jaar en heel hard gewerkt. De regering en ik moeten vwb mijn loon solidair zijn met de figuren die, toen ik studeerde, lol en zuipen tot norm hadden verheven, want die hebben nu niets.
  van Rijn trekt die verderfelijke lijn weer gewoon door in zijn zorg aanpak.
  Ik citeer hem: ‘Ja de mensen die betrokken zijn en er diep over nadenken, proberen zelf of met familieleden de zorg en of noodzakelijke thuiszorg voor hun ouders of familieleden ZELF op te lossen EN ANDERS DOEN WIJ HET’.
  En weer zal de club die nergens de ballen om geeft meevaren op mijn inspanningen en verworven spaargeld en door hun handigheid tenslotte nog in een betere kamer zitten dan ik of mijn vrouw VOOR WEINIG OF GEEN GELD.
  ‘Ik heb daar gelukkig de steun voor in de kamer’, zegt van Rijn.
  Allicht, ik stel 10 vragen over de zorg aan 1e en 2e Kamerleden; ze kunnen er geen beantwoorden en lopen gillend met tranen in hun ogen weg en zeggen laten we ons maar focussen op onze dikke baan en salaris.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.