Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn legt zorgen om ouderenzorg naast zich neer

Redacteur Zorgvisie
Het kabinetsbeleid rondom zorg is er vooral op gericht om mensen naar eigen inzicht en mogelijkheden verantwoorde keuzes te laten maken. De overheid zorgt daarmee voor een mantelzorgvriendelijk werkklimaat. Dat schrijft staatssecretaris Van Rijn van VWS in antwoord op Kamervragen.
Ouderen400.jpg
Fotolia.

Kamerlid Klein (eenmansfractie Klein)stelde de staatssecretaris vragen naar aanleiding van berichten over een onderzoek van SCP en de Universiteit Utrecht. Daaruit blijkt dat het kabinetsbeleid rondom zorg niet aansluit bij de wens van het grootste deel van de Nederlandse bevolking. De schrijvers stellen bijvoorbeeld dat twee derde van de Nederlanders vindt dat de zorg voor ouderen meer of vooral een taak is voor de overheid, terwijl er nu een groter beroep op henzelf wordt gedaan. Ook is de bevolking er nog niet aan toe om meer zorg en ondersteuning op zich te nemen.

Mantelzorg niet verplicht
De opvattingen van burgers over zorg staan in de weg van het kabinetsbeleid, stellen de onderzoekers. Volgens de staatssecretaris is dit niet waar. ‘Professionele zorg wordt gegarandeerd waar die nodig is, maar er wordt tegelijkertijd een groter beroep gedaan op eigen verantwoordelijkheid en het betrekken van de sociale omgeving’, schrijft Van Rijn. ‘In het kabinetsbeleid staat voorop dat het verlenen van zorg en ondersteuning aan een naaste geen verplichting is. In het contact met de cliënt en diens mantelzorger is er in het zorgstelsel expliciet aandacht voor draagkracht en draaglast van mantelzorgers en welke ondersteuning nodig is.’

Mantelzorg en werk combineren
Van Rijn wijst er bovendien op dat volgens het SCP 80 procent van de mantelzorgers geniet van leuke momenten en een goed gevoel krijgt van het helpen.  ‘Het kabinet wil zo veel mogelijk belemmeringen wegnemen die daaraan in de weg kunnen staan. Bijvoorbeeld als het gaat om het combineren van mantelzorg met een baan’, schrijft hij. In september ontvangt de Tweede Kamer een advies van de SER over het thema arbeid en zorg, waarin ook aandacht wordt besteed aan mantelzorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.