Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn maant wethouders tot duidelijkheid na faillissement TSN

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS roept wethouders op snel knopen door te hakken over de thuishulp na het faillissement van TSN. Van Rijn dringt er op aan ‘de juist beslissingen te nemen over continuïteit van hulp, behoud van banen en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden’.
tsn400.jpg

TSN Thuiszorg is woensdag 16 maart formeel failliet verklaard door de rechtbank Overijssel. Eind november kreeg het bedrijf uitstel van betaling. Het thuiszorgbedrijf had 12.000 medewerkers en ruim 40.000 cliënten. TSN kwam in financiële nood als gevolg van bezuinigingen. Een belangrijk deel van de klanten en medewerkers zijn inmiddels ondergebracht bij andere thuiszorgorganisaties. Den Haag, Amersfoort en Enschede gaan bijvoorbeeld in zee met Buurtzorg Nederland, dat de voormalige TSN-onderdelen onderbrengt in de Stichting Familiehulp.

TSN levert nog zes weken zorg
De curatoren benadrukken dat de dienstverlening van TSN Thuiszorg de komende zes weken gewoon doorgaat. Het UWV betaalt de salarissen in deze periode. Ook de gesprekken met overnamekandidaten, gemeenten en andere belanghebbenden over een mogelijke doorstart en de toekomst van de medewerkers worden voorlopig doorgezet. Inmiddels hebben zo’n 4500 werknemers zicht op een nieuwe baan met behoud van arbeidsvoorwaarden bij andere aanbieders van thuishulp. ‘De bewindvoerders hebben goede hoop dat dit aantal de komende weken nog verder oploopt’, aldus de curatoren.

Van Rijn: wethouders moeten knopen doorhakken
Staatssecretaris Van Rijn roept wethouders op nu snel de juist beslissingen te nemen. Hij wil dat mensen die dat nodig hebben goede hulp houden en dat de thuiszorgmedewerkers tegen fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden aan het werk kunnen blijven nu TSN ophoudt te bestaan. Van Rijn: ‘Er is nu een heldere deadline. Wethouders zijn wettelijk verplicht om voor alle cliënten de continuïteit van thuishulp goed regelen. Er mag nergens een gat vallen. Over zes weken moet voor alle TSN-cliënten in heel Nederland duidelijk zijn hoe hun thuishulp doorloopt. Voor alle medewerkers moet er uiterlijk op dat moment helderheid zijn of en hoe hun werk doorloopt.’

Congres Invulling van de Zorgtransitie
Zorgvisie organiseert op 21 april het congres Invulling van de Zorgtransitie over de transitie van de langdurende zorg. Gemeenten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars proberen vanuit hun eigen invalshoek tot nieuwe oplossingen te komen voor de zorg en ondersteuning dichtbij huis. Hoogleraar ouderengeneeskunde Joris Slaets zal ingaan op wat deze veranderingen betekenen voor het leveren van liefdevolle zorg. Tim Robbe spreekt over fatsoenlijke zorginkoop en Peteke Feijten (SCP) over traditionele en progressieve gemeenten.
Lees meer >>

FNV kondigt stakingen af
FNV maakte bekend dat thuiszorgwerkers van TSN donderdag en begin volgende week op verschillende plaatsen in Nederland het werk neerleggen. Met de staking wil de vakorganisatie de eis kracht bijzetten dat de TSN-medewerkers onder dezelfde arbeidsvoorwaarden kunnen doorwerken voor een andere baas. Suzanne Kruizinga, voorzitter CNV Zorg & Welzijn, laat weten er ‘klaar mee te zijn dat medewerkers als een speelbal van de gemeentepolitiek gebruikt worden’. Dat is volgens haar onacceptabel. ‘Gemeenten wisten al maanden dat er een faillissement aankwam en nog is in veel plaatsen niet duidelijk wie de thuiszorg gaat bieden. Zij moeten de medewerkers en de hulpbehoevenden nu heel snel duidelijkheid verschaffen’, aldus Kruizinga. (ANP)

Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Lees meer >>

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.