Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Van Rijn roept wethouders op tot samenwerking

Mark van Dorresteijn
Staatssecretaris van Rijn (VWS) roept wethouders op om elkaars denk- en ontwikkelkracht te benutten bij bijvoorbeeld de samenwerking met zorgverzekeraars en huisartsen. Die oproep deed hij tijdens een congres met zo’n honderd wethouders in Ede.
Van Rijn roept wethouders op tot samenwerking

Gemeentebestuurders moeten zich de komende anderhalf jaar maximaal inspannen om de decentralisatie van de langdurige zorg te laten slagen. ‘Samen staan wij aan de vooravond van een immense operatie. Samen moeten we een megaklus klaren. Samen met u wil ik zorgen voor een omslag in het denken in onze samenleving. De kern van de hervormingen is een nieuwe zienswijze op de langdurige zorg’, aldus Van Rijn.

Zachte landing

Van Rijn: ‘Er zijn nu al veel mooie voorbeelden bekend van gemeenten die wijkteams hebben ingericht en daarmee een structuur hebben gebouwd om burgers integraal te ondersteunen. Ik ondersteun dit ook door 50 miljoen euro voor wijkteams beschikbaar te stellen. Bij de voorbereiding op de implementatie is het gesprek met de burger over de overgang heel belangrijk. Laten we met elkaar zorgen voor een zachte landing voor deze burgers.’ Daarbij zal de gemeente een grotere beleidsvrijheid krijgen dan nu. ‘U kunt namelijk alleen een adequate ondersteuning van burgers organiseren als u beschikt over een grote beleidsruimte. De huidige Wmo biedt een prima basis voor de toekomst, maar op onderdelen zijn aanpassingen noodzakelijk.’

Eigen verantwoordelijkheid burger

Als voorbeeld om de burger voor te bereiden noemt Van Rijn het vervangen van de compensatieplicht uit de huidige wet door een maatwerkvoorziening in de nieuwe wet. ‘Dit benadrukt dat er echt iets verandert. De eigen verantwoordelijkheid van de burger wordt hiermee zwaarder benadrukt en de gemeente krijgt een meer expliciet houvast om dit een onderdeel van de afweging te laten zijn.’

1 REACTIE

 1. Typisch de zorg. Maatregelen opleggen en dan pas gaan praten met de gemeenten.
  Een beetje intellect in de zorg was op het idee gekomen om vanaf het begin te overleggen met de gemeenten.
  Ik waarschuw nu van Rijn al (geheel gratis) dat als hij het financieel rond heeft met de gemeenten hij plots voor het probleem staat dat de gemeenten qua kennis en mankracht niet of onvoldoende zijn uitgerust om zijn opgelegde maatregelen uit te voeren. Dat wordt dan voor hem het volgende probleem.
  Financieel zal nog wel lukken — dan krijgt de oudere, hulpbehoevende en gehandicapte gewoon NOG MINDER ZORG dan dat die de laatste jaren al dramatisch omlaag is gegaan.
  Daar komen de mindere mogelijkheden van de gemeenten nog bovenop!!!.
  Onlangs zei een bisschop ten mij:’de kerken komen weer vol, let op mijn woorden’.
  Hij heeft gelijk — om vurig te bidden dat je vader of moeder of kind of jezelf NOOIT ZORG NODIG HEEFT

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.