Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn spreekt wél over harde eis verpleegpersoneel

Er komen wel degelijk harde afspraken over genoeg personeel in de verpleeghuizen. Dat zegt staatssecretaris Martin van Rijn tegen AD.nl. Eerder deze week stelde het Zorginstituut nog dat een absolute norm voor verpleeghuispersoneel weinig zin heeft.
st-rijn.jpeg

In het concept kwaliteitskader voor verpleeghuizen dat deze week openbaar werd, staat geen kwantitatieve personeelsnorm. De kwaliteitsraad van het Zorginstituut ziet nauwelijks bewijs voor het effect van de norm die in het manifest van Hugo Borst en Carin Gaemers staat, namelijk ‘twee zorgverleners op acht bewoners’.  Toch komen er nog altijd heldere criteria, benadrukt Van Rijn in het AD. ‘Ze leggen wel degelijk een aantal goede richtlijnen op tafel.’

Twee zorgverleners aanwezig
Zo moeten tijdens ‘intensieve zorgmomenten’ (zoals opstaan en naar bed gaan) twee zorgverleners aanwezig zijn. En gedurende de dag en avond is er altijd iemand in de huiskamer of de gemeenschappelijke ruimte om bewoners de benodigde aandacht en nabijheid te bieden en toezicht te houden.

Essentieel
Verder is direct contact met de cliënten essentieel. Zo is er in iedere dagdienst (ook in het weekend) iemand aanwezig die, los van zorgtaken, aandacht kan besteden aan een zinvolle daginvulling. Maar een arts of verpleegkundige kan ook binnen 30 minuten ingrijpen als directe medische zorg nodig is.

Opleiding
Van Rijn: ‘Dat hele pakket is een normering, hoe je het ook wendt of keert. Hugo wil daarnaast overal voldoende gekwalificeerd personeel en ook aan de opleiding wordt aandacht besteed.’ De staatssecretaris benadrukt dat het advies van het Zorginstituut nog niet klaar is, maar dat de definitieve norm er snel zal liggen. Hugo Borst wil pas op de definitieve plannen reageren.

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.