Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn: verschillen in eigen bijdrage Wmo zijn positief

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Verschillen in de hoogte van de eigen bijdragen Wmo beoordeelt staatssecretaris Martin van Rijn als positief. Mits ze het gevolg zijn van weloverwogen beleid en lokaal maatwerk. Dat schrijft Van Rijn aan de Tweede Kamer.
Foto: Fotolia

Gemeenten verschillen tot 500 euro in de eigen bijdragen voor de Wmo. Dat toonden de ouderenbonden onlangs aan na onderzoek in twaalf gemeenten. Van Rijn wijst er in zijn reactie aan de Tweede Kamer op dat de koopkrachtontwikkeling van senioren naast de hoogte van de eigen bijdragen ook beïnvloed wordt door persoonsgebonden factoren en specifieke kostenposten. Eventuele tegemoetkomingen in de kosten komen voor een deel tot stand op lokaal niveau.

Eigen bijdrage Wmo kan lager

Gemeenten die kiezen voor een maatwerkvoorziening hebben nogal wat mogelijkheden om de burgers tegemoet te komen. Van Rijn somt ze op in zijn brief. Ze kunnen zelf kiezen voor lagere maximale tarieven. Ze kunnen mensen met een ziekte of beperking financieel tegemoet in meerkosten. Ze kunnen burgers een collectieve verzekering aanbieden met een aanvullende verzekering en herverzekering van het eigen risico of eigen bijdragen. Ze kunnen algemene of bijzondere bijstand verlenen als mensen geen geld meer hebben om de zorg te betalen. Tot slot kunnen ze gemeentelijke heffingen ook nog kwijtschelden. Gemeenten die de Wmo 2015 uitvoeren als maatwerkvoorziening zijn verplicht een uitgebreid onderzoek te doen naar de kenmerken van de persoon en zijn situatie. Gemeenten moeten dus maatwerk bieden, zowel qua zorg en ondersteuning als financiële tegemoetkoming.

Tekorten bij Jeudgzorg

Verder wijst Van Rijn er nog eens op dat het kabinet in 2016 50 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld om de maximale eigen bijdragen te verlagen. Verder ligt de verantwoordelijkheid voor de hoogte van eigen bijdragen primair bij de gemeenteraad. Van Rijn heeft de indruk dat gemeenten in toenemende mate hun verantwoordelijkheid hierin nemen. ‘Als verschillen tussen gemeenten het gevolg zijn van weloverwogen beleid en lokaal maatwerk, dan vind ik dat positief.’ De vraag is of gemeenten de financiële ruimte hebben om de eigen bijdragen Wmo te verlagen. Eerder bleek dat nogal wat gemeenten Wmo-geld op de plank houden. Maar er zijn aanwijzingen dat ze dit inzetten om de tekorten bij de Jeugdzorg te dichten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.