Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Van Rijn vraagt om best practices verpleeghuiszorg

Mark van Dorresteijn
Verpleeghuizen kunnen vanaf nu hun verbetervoorstellen indienen. Binnen het vernieuwingsprogramma is ruimte voor meer dan 200 verpleeghuislocaties, schrijft Van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer en aanbieders van verpleegzorg.
Van Rijn vraagt om best practices verpleeghuiszorg

Van Rijn ziet dat veel zorgaanbieders sterk gemotiveerd zijn om inhoudelijk en organisatorisch te vernieuwen. Hij merkt dat de relatie tussen cliënt, zorgverlener en informele zorg steeds meer centraal staat. Om dat verder te versterken is een verschuiving van perspectief nodig waardoor de invloed van cliënten en professionals vergroot. Alle andere partijen moeten daar dienend aan zijn, meent de staatssecretaris.

Ambitie waarmaken

In het plan ‘Waardigheid en Trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen’ is een vernieuwingsprogramma opgenomen waarbij 200 verpleeghuislocaties de ruimte krijgen om een best practice te worden. Als blijkt dat de belangstelling groter is, wil Van Rijn ook een groter aantal locaties de ruimte geven. De deelnemende zorgaanbieders worden ondersteund door VWS, CIZ, NZa, CAK, het Zorginstituut en de IGZ. Daarnaast maken verzekeraars ruimte in het inkoopbeleid voor de plannen.

Indienen voorstellen

De plannen kunnen ingediend worden tot 3 juni 2015. Op 19 juni krijgen deelnemers gelegenheid om hun plannen toe te lichten. Halverwege juli laat VWS weten op welke voorstellen wordt ingegaan. Voorstellen insturen kan naar kwaliteitwlz@minvws.nl.

2 REACTIES

  1. ik vrees voor de staatssecretaris dat uit dit project zal blijken dat het wiel al is uitgevonden en al her en der draait. en vervolgens zal hij ontdekken, dat de coalitiepartner van zijn partij juist probeert om dat wiel te stoppen. want dat is wat het beleid sinds zeker het begin van deze eeuw heeft gedaan: het stopzetten van allerhande wielen die her en der door zorgaanbieders, vaak in samenwerking met zorgvragers, zijn ontwikkeld, omdat zij niet pasten in de ontwikkeling naar marktwerking, die haar voor ogen staat.

  2. Lees alle reacties
  3. Het zou ook fijn zijn wanneer er meer plekken zouden komen voor echtparen waarvan er een psychogeriatrische hulp nodig heeft en de ander somatische zorg of misschien zelfs nauwelijks zorg. Zodat mensen toch bij elkaar kunnen blijven.
    De aanleunflat met allerlei voorzieningen is zo gek nog niet.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.