Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Van Rijn wil eenzaamheid aanpakken

Mark van Dorresteijn
Eenzaamheid bestrijden we samen. Dat is de boodschap die staatssecretaris Martin van Rijn van VWS tijdens de lancering van het actieplan om eenzaamheid in de Nederlandse samenleving terug te dringen.
Van Rijn wil eenzaamheid aanpakken
Foto: VWS

Volgens onderzoeken heeft naar schatting acht procent van de Nederlandse bevolking last van aanhoudende eenzaamheid. Samenwerkende organisaties als het Leger des Heils, MOgroep, Nationaal Ouderenfonds, Resto VanHarte, Sensoor, Vereniging Humanitas en de Zonnebloem, verenigd in de Coalitie Erbij, inventariseren de komende tijd welke bestaande initiatieven goed werken. Vervolgens wordt bezien wat er nodig is om alle gemeenten gebruik te laten maken van deze kennis en ervaring, zonder dat wordt geprobeerd het wiel opnieuw uit te vinden. Van Rijn heeft 900.000 euro gereserveerd voor het actieplan.

Bijdrage leveren

‘Wanneer ik mensen vraag hoe ze oud willen worden, is het antwoord altijd hetzelfde: in mijn eigen omgeving met mensen om me heen. Daar wil ik samen met de Coalitie Erbij een bijdrage aan leveren’, aldus de bewindsman.

1 REACTIE

  1. Wat betekent nou in mijn eigen omgeving met mensen om me heen. Voor mij is dat beeld heel duidelijk, de wereld waar je een groot deel van je leven met plezier gewoond hebt, waar je de mensen kent, waar de winkels dichtbij zijn en gevarieerd. Dat is de wereld die niet meer bestaat want die is niet efficiënt, levert onvoldoende rendement. Dat zijn de prentbriefkaarten van vroeger toen geluk nog heel gewoon was en geen onderdeel van de participatiemaatschappij. De maatschappij, dat was jij.
    Wat moet je nu, nu de maatschappij de Coalitie Erbij is? De deelnemers klinken als relikwieën uit een ver verleden toen Nederland nog verzuild was, nog niet opgevreten door de staat en nu weer uitgekotst voor de participatiemaatschappij.
    Ik heb altijd vertrouwen gehad in het concept van emancipatie, het je als onderliggende groep naar boven werken in de maatschappij door gezamenlijke actie met soort- en lotgenoten. Niet emanciperen naar een goede baan, maar naar maatschappelijke acceptatie en integratie.
    Als je baan je mogelijkheden tot integratie bepaald, zoals bij de PvdA, wat zijn dan je mogelijkheden tot emancipatie? We hebben het over eenzaamheid. Voelt u de spanning?
    Gaan we een feestje organiseren? Wie komen er? Juist de feestelijk geïntegreerden. Het is de maatschappij, S…..d! Ik praat graag mee vanuit mijn ervaringen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.