Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn zoekt oplossing voor specialistische jeugdzorg

Mark van Dorresteijn
Om te voorkomen dat specialistische jeugdzorg voor kwetsbare kinderen in 2015 in de knel komt, wordt gewerkt aan praktische oplossingen.
Van Rijn zoekt oplossing voor specialistische jeugdzorg
Foto: ANP Martijn Beekman

De staatssecretarissen Martin van Rijn (VWS) en Fred Teeven (Justitie) meldden dinsdagavond aan de Tweede Kamer dat zij met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en zorgaanbieders oplossingen bekijken, bijvoorbeeld of gemeenten in een regio samen specialistische zorg kunnen inkopen.

Samenwerking

Volgens het kabinet zijn afspraken in de maak over zo’n samenwerking in gebieden met ongeveer een miljoen inwoners en wordt ook gekeken naar financiële steun via de Transitie Autoriteit Jeugd als specialistische jeugdzorg ondanks de afspraken in moeilijkheden komt. Per 1 januari worden de gemeenten verantwoordelijk voor alle jeugdzorg, de transitie autoriteit begeleidt deze operatie.

Problemen dreigen

Gemeenten moeten voor het einde van het jaar afspraken maken met zorgaanbieders over jeugdzorg, maar maandag werd duidelijk dat het niet opschiet met de inkoop van specialistische jeugdzorg, waardoor aanbieders ervan in de problemen dreigen te komen. Het gaat dan bijvoorbeeld om zorgvormen waar kinderen onderdak, onderwijs en een behandeling krijgen, specialistische geestelijke gezondheidszorg, gedwongen opnames en verslavingszorg.

Bestuurlijke stappen

Gemeenten die achterlopen worden extra in de gaten gehouden door de VNG en de transitie autoriteit. Om te voorkomen dat hulp aan kinderen en gezinnen spaak loopt, kondigen Van Rijn en Teeven aan dat bestuurlijke stappen volgen als een gemeente niet op tijd kan duidelijk maken dat het goed komt met de jeugdzorg.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.