Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vandaag uitspraak FNV versus Meavita

Meer dan zes jaar na het faillissement van megazorgconcern Meavita, volgt vandaag de uitspraak in de rechtszaak die vakbond FNV heeft aangespannen tegen het toenmalige bestuur en toezicht van Meavita. Dat heeft de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam bekendgemaakt.
Vandaag uitspraak FNV versus Meavita
Foto: iStock

Het fusieconcern Meavita liet in 2009 totaal een schuld achter van 48 miljoen euro en dupeerde 100.000 cliënten en 20.000 werknemers. ‘Onze zaak loopt nu al zes jaar. Terwijl bestuurders en toezichthouders maar twee jaar nodig hadden om het zorgconcern te gronde te richten’, aldus Gijs van Dijk uit het hoofdbestuur van de FNV.

Onderzoek

In augustus 2013 publiceerden onderzoekers in opdracht van de Ondernemingskamer een vuistdik rapport over Meavita. De onderzoekers concluderen dat bestuurders ‘riskant, onbegrijpelijk en ondoordacht’ hebben gehandeld. Zij staken enorm veel tijd en miljoenen euro’s in projecten die weinig te maken hadden met de zorg, zoals de tv-foon.

Toezicht

Het was een komen en gaan van managers, een ontslagvergoeding van een half miljoen euro was daarbij heel gewoon. De raad van commissarissen was van de chaos en crisis op de hoogte. Terwijl duidelijk was dat Meavita financieel steeds verder bergaf ging, verzuimde de raad van commissarissen om in te grijpen. Inmiddels is de uitpraak gepubliceerd. Bekijk hier de uitspraak.

Governance

In het dossier governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.