Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Veel biedingen op failliete ziekenhuizen

Waarschijnlijk wordt eind deze week duidelijk wat er gaat gebeuren met de ziekenhuizen van de failliete MC Groep. De deadline voor biedingen is inmiddels voorbij. Woensdagavond wil de curator van de IJsselmeerziekenhuizen samen met minister Bruins en de zorgverzekeraars de contouren van een plan voor een doorstart presenteren. Vrijdag wordt nieuws verwacht over het MC Slotervaart.
Portemonnee Met Munten Foto Bilderbox

De overnamekandidaten voor de IJsselmeerziekenhuizen zijn onder andere ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk, Antonius Ziekenhuis in Sneek, Stichting Cardiologie Centra Nederland (CCN) en Reumazorg Zuid West Nederland (RZWN), voor alleen de reumazorg. Er zijn nog meer overnamekandidaten voor de IJsselmeerziekenhuizen, maar de curator noemt geen namen. Wel heeft de curator gezegd dat het er minder dan tien zijn.

Plannen St Jansdal

Het St Jansdal heeft de plannen voor de failliete IIsselmeerziekenhuizen uitgebreid omschreven. Ze willen een uitgebreide ziekenhuisvoorziening met poliklinieken, mogelijkheden voor diagnostisch onderzoek, poliklinische ingrepen en zeven dagen in de week een spoedpoli voor overdag.  Een volledig basisziekenhuis met verloskunde en een volledige spoedeisende hulp is volgens het St Jansdal niet haalbaar in Lelystad. Dat komt door het gebrek aan gekwalificeerd personeel voor de acute zorg.

Risicovol avontuur

Bestuursvoorzitter Relinde Weil van het St Jansdal: ‘Het St Jansdal is er voor de patiënten in de omgeving. Het is onze missie om hen goede en veilige zorg aan te bieden. Het plan dat wij hebben ingediend bij de curator en toegelicht aan de minister voorziet daarin. De politiek vraagt nu om meer. Dat mag natuurlijk. Maar in onze ogen wordt de zorg daarmee overvraagd. Het is onze verantwoordelijkheid als ziekenhuis om nooit, maar dan ook nooit, concessies te doen aan de kwaliteit en veiligheid van zorg. Daarnaast vinden wij dat we geen geld dat is bedoeld voor de zorg, mogen investeren in een buitengewoon risicovol avontuur.’

Tientallen partijen voor Slotervaart

Ook voor het MC Slotervaart zijn meerdere overnamekandidaten. Het gaat in ieder geval om een groep ondernemers onder leiding van Sinan Belhawi. Volgens de curator gaat het om tientallen partijen uit binnen- en buitenland en is er nu voortdurend overleg met zorgverzekeraars, omliggende ziekenhuizen, huisartsen, IGJ, NZA, het ministerie van VWS en de gemeente Amsterdam. Sommige partijen willen een doorstart voor het hele ziekenhuis, anderen alleen voor onderdelen ervan. Volgens Belhawi zijn er ook veel partijen die de bestemming van het Slotervaart ziekenhuis willen veranderen.

De hoogte van de biedingen is onbekend.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.